Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maridalen-drapet

Offeret var ikke meldt savnet

Mannen i 30-åra som ble funnet forbrent og død i Maridalen i Oslo ble ikke meldt savnet ifølge politiadvokat.

SIKTET FOR DRAP: Torsdag ble John Edvind Lie pågrepet for drap og likskjending, etter at en død mann i 30-åra ble funnet i Maridalen i Oslo. Video: Frank Karlsen / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sier til Dagbladet mandag kveld at politiet ikke har fått inn en savnetmelding på den avdøde som ble funnet i Maridalen.

- Vi har ikke fått noen melding om at han var savnet, sier Kraby.

En mann i 30-åra ble funnet forbrent og død noen hundre meter nordvest for Hammeren i Maridalen i Oslo onsdag 19. juli klokka 15.

Avhørt familien

I helga foretok politiet avhør av avdødes familie. Kraby sier at det ennå ikke er funnet en kobling mellom siktede og fornærmede.

- Men vi har fått en del navn vi ønsker å avhøre, sier Kraby.

Om avdøde og siktede hadde et felles miljø kan ikke Kraby si noe mer om foreløpig.

- Dette er noe vi fortsatt etterforsker.

Vil ikke avhøres

John Edvin Lie (55), som på 80-tallet ble dømt for de såkalte Hadelandsdrapene og tilsto to bomber mot Blitz-huset på 90-tallet, er nå siktet for drap og likskjending.

Ifølge politiadvokaten vil ikke Lie la seg avhøre.

- Det har ikke vært nye avhør, han har ikke ønsket å gi forklaring. Vi håper jo han vil det, sier Kraby.

Ifølge politiadvokaten ledet avhørene av Lie til sterkere mistanker. Det har dermed ikke vært nye avhør siden natt til torsdag.

- Han skal undersøkes av rettspsykiatere, fordi det er mistanke om utilregnelighet forteller Kraby.

Det er rettspsykiater Synne Sørheim som har fått oppgaven med å gjennomføre observasjonen, skriver TV2. I 2011 var hun en av dem som konkluderte med at Anders Behring Breivik var strafferettslig utilregnelig under terrorangrepene 22. juli.

Nekter fortsatt straffskyld

Forsvarsadvokaten til Lie, Benedikte Jamth, sier til Dagbladet at siktede opplever avhørene som lange, men at etterforskerne er flinke.

Lie skal ikke ha det bra ifølge hans forsvarer, og mener fortsatt han var på «feil sted til feil tid».

SIKTET: John Edvind Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen, er siktet for drap og likskjending. Foto: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet.
SIKTET: John Edvind Lie, tidligere kjent som Johnny Olsen, er siktet for drap og likskjending. Foto: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet. Vis mer

- Jeg har kontakt med han og han har det ikke greit. Han nekter fortsatt straffskyld, sier hun.

- Hva var det din klient gjorde ute i skogen?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Lå i registeret

Lørdag opplyste Oslo-politiet at personen som ble funnet død og forbrent i et bål i Maridalen, onsdag forrige uke, er en mann i slutten av 30-åra. Mannen er bosatt i Oslo og han er etnisk norsk.

Kraby ønsker ikke dele ytterligere opplysninger om avdøde.

- Det jeg kan si er at han lå i vårt register, sier han.

Den siktede skal ikke ha hatt DNA-et til avdøde på seg.

Bodd i Maridalen

I SKOGEN: Teltplass i Maridalen i nærheten av der det ble funnet en død og forbrent mann i 30-åra forrige onsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
I SKOGEN: Teltplass i Maridalen i nærheten av der det ble funnet en død og forbrent mann i 30-åra forrige onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Kraby sier til Dagbladet at politiet har mistanke om at avdøde kan ha hatt opphold i Maridalen ei tid, men han understreker at etterforskningsledelsen ikke er sikre på dette.

- Han har en adresse i Oslo, men vi mistenker at han har hatt opphold i Maridalen. Det er flere teltplasser spredt på forskjellige steder i dette området. Vi ser at noen har bodd der nylig, mens andre teltplasser har vært ubebodd noe tid.

Kraby bekrefter overfor Dagbladet at avdøde har foretatt et navnebytte.

Ukjent dødsårsak

Dødsårsaken til den avdøde mannen er fortsatt ukjent for politiet. Til høsten får de en endelig rapport og forhåpentligvis et svar.

- Vi får den endelige obduksjonsrapporten i oktober en gang. Det er mulig vi får dødsårsaken da, men det er ikke sikkert, sier han.

- Vi antar at det har noe å gjøre med hvor forbrent liket var, legger han til.

Kan ikke utelukke kontakt

Den siktede, som tidligere het Johnny Olsen, ble pågrepet av politiet i umiddelbar nærhet av funnstedet.

Kraby sa fredag til Dagbladet at også Lie har sagt at han bodde i skogen.

55-åringen ble varetektsfengslet i fire uker torsdag forrige uke.

Politiet jobber med å kartlegge hvem som har hatt opphold og har beveget seg i det aktuelle skogsområdet. Kraby sier at vitner i området sier de ikke har hørt eller sett noe mistenkelig.

- Vi kan ikke utelukke at avdøde og siktede kan ha hatt kontakt med hverandre dersom begge har hatt opphold i dette skogsområdet ei tid, sier Kraby.

Han sa også at andre personer kan ha valgt å komme til sine oppholdssteder etter at mørket har kommet om natta for å unngå kontakt med politiet.

Han sier til Dagbladet mandag kveld at de ikke har lyktes å finne noen andre personer som kan ha kommet om natta.

Bistandsadvokat

Kraby opplyser at Thomas Benestad er oppnevnt som bistandsadvokat. Når Dagbladet tar kontakt med Benestad mandag kveld har han ingen opplysninger om saken.

- Jeg har fortsatt ikke snakket med familien, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media