HOLDT TIL HER: Den siktede løytnanten (28) holdt til i denne tyske kasernebasen i Illkirch i Frankrike. Foto: Ronald Wittek / EPA / NTB scanpix
HOLDT TIL HER: Den siktede løytnanten (28) holdt til i denne tyske kasernebasen i Illkirch i Frankrike. Foto: Ronald Wittek / EPA / NTB scanpixVis mer

Forsvaret i Tyskland:

Offiser forkledd som flyktning skal ha planlagt tysk terrormassakre

En tysk offiser greide å bli registrert som asylsøker. Nynazisten ville utføre et attentat – og gi flyktninger skylda, men er politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Avsløringen av det angivelige komplottet begynte å rulle midt i februar, da politiet på flyplassen i Wien fant en pistol gjemt på herretoalettet.

Den 28 år gamle tyske løytnanten ble anholdt da han dagen etterpå kom for å hente våpenet. Mannen ble satt fri etter at hans personalia var registrert. Men da østerrikske myndigheter sendte rapport til tysk politi, begynte varsellampene å blinke – for fingeravtrykkene befant seg allerede i systemet. Der tilhørte de riktig nok ikke 28-åringen, men en mann som mot slutten av 2015 ble registrert i Tyskland som syrisk flyktning.

Falsk identitet

Selv om «David Benjamin» ikke snakket mer enn et par ord arabisk, ble han likevel trodd på sitt utsagn om at han stammer fra Syria.

Etter hvert fikk han innvilget tidsbegrenset asyl, plass på et senter og utbetaling av økonomisk støtte. Hensikten med å la seg registrere på denne måten, skal ha vært å etablere grunnlaget for en terrorhandling – noe som understrekes av at 28-åringen hadde stjålet med seg over tusen skarpe skudd fra en militær skytebane. Politiet og ulike sikkerhetstjenester gransker nå om det kan være snakk om et organisert nazi-nettverk innenfor det tyske forsvaret.

Planla attentat

- Vi kan forestille oss hva plottet gikk ut på, uttalte forsvarsminister Ursula van der Leyen søndag kveld under debattprogrammet «Anne Will» på tysk TV1 (ARD):

– De hadde tenkt å skyte inn i en menneskemengde og etterlate et våpen med fingeravtrykk fra en som allerede var registrert i landet som flyktning, men som ville være umulig å oppspore, kommenterte hun videre.

Talskvinne Nadja Niesen på statsadvokatens kontor i Frankfurt am Main bekrefter overfor blant annet Süddeutsche Zeitung at den nå varetektsfengslede 28-åringen er siktet for planlegging av en terroraksjon, i tillegg til de ulike lovbruddene i forbindelse med at han meldte seg som asylsøker.

PYNT: Da etterforskere ransaket 28-åringens kaserne, oppdaget de at forsamlingslokalet var dekorert med våpen og stålhjelmer fra siste verdenskrig. På veggene hang plakater hvor nazisoldater ble framstilt som store helter. Foto: Patrick Seeger / DPA / NTB scanpix
PYNT: Da etterforskere ransaket 28-åringens kaserne, oppdaget de at forsamlingslokalet var dekorert med våpen og stålhjelmer fra siste verdenskrig. På veggene hang plakater hvor nazisoldater ble framstilt som store helter. Foto: Patrick Seeger / DPA / NTB scanpix Vis mer

Nekter skyld

Hovedmannen i saken avviser all skyld, og nekter å forklare seg for politiets etterforskere. En 24 år gammel kamerat fra begges hjemby i delstaten Hessen er siktet for oppbevaring av de omlag 1000 skarpe skuddene som offiseren gjennom et par år skal ha stjålet med seg fra skytebanen. Også 24-åringen er varetektsfengslet og skal ha vedgått å kjenne til komplottet. Totalt ble 16 adresser i Frankrike, Østerrike og Tyskland ransaket. Ut over rommet hans på et asylsenter og kasernen hvor 28-åringen tjenestegjør, ble også venner og bekjentes hjem undersøkt. Blant annet skal et stort antall mobiltelefoner være beslaglagt, rapporterer nyhetsmagasinet Focus på sin hjemmeside.

I tillegg til at 28-åringen mistenkes for å ha planlagt terror mot tilfeldige sivilister, er det også blitt funnet en «dødsliste», der han hadde satt opp navnene på flere av de tyske politikerne som har vært sentrale i de to siste årenes voldsomme debatt om behandlingen av flyktninger.

Tredjemann anholdt

I morges ble ytterligere en offiser anholdt i saken. Der Spiegel melder at det er snakk om en 27 år gammel kollega og venn av 28-åringen. Vedkommende tjenestegjør også i en tysk avdeling som er del av Den fransk-tysk brigaden. Han skal ha vært tilstede i Wien da 28-åringens nyanskaffede våpen ble funnet, og 27-åringen skal også ha bidratt aktivt under svindelen med den falske asylsøknaden.

Nazikaserne

For tre år siden leverte 28-åringen en eksamensbesvarelse på master-nivå, som vakte oppsikt hos de militære sjefene. Arbeidet – fullt av rasehat og intoleranse - hadde ingen akademiske kvaliteter, men minnet mest om en nazistisk meningsytring. I stedet for å rapportere til den militære etterretningen, valgte de å dekke over hendelsen, samtidig som de sørget for at kandidaten fikk ståkarakter. Forklaringen nå, lyder at de nødig ville smadre den lovende karrieren for en ung mann med så mange talenter og gode egenskaper, opplyser Süddeutsche.

Da etterforskere ransaket 28-åringens kaserne, oppdaget de at forsamlingslokalet var dekorert med våpen og stålhjelmer fra siste verdenskrig. På veggene hang plakater hvor nazisoldater ble framstilt som store helter – uten at verken obersten eller andre høyere offiserer hadde reagert. I går ble det gitt ordre fra høyeste hold i Bundeswehr om at alle kaserner over hele landet skal undersøkes - og eventuelt ryddes - for utsmykning med relasjon til Hitlers "Tredje rike".

Åpenlys ukultur

Ikke før hadde skandalen begynt å rulle, så ble det kjent at rituelle opptakssjikaner fortsatt praktiseres i mange militære avdelinger. Det skal være snakk om grov fysisk vold, men også om seksuelle overgrep og andre systematiske brudd på den militære og sivile straffeloven. Nå viser det seg at klager fra unge offiserer – gjerne kvinner - som regel selv blir møtt med bagatellisering og mobbing ovenfra, skriver blant andre der Spiegel.

Forsvarsminister Ursula van der Leyens velger å gi admiralene og generalene skylda for det hun kaller «en åpenlys ukultur i Bundeswehr». Utspillet i forrige uke, førte med seg en veritabelt storm av kritikk mot ministeren selv - som faktisk er offiserenes høyeste sjef.

Avisa die Welt forteller om hvordan hun dagen etterpå ba alle sine 100 øverste offiserer om unnskyldning for å ha skjelt dem ut kollektivt. Van der Leyen advarer om at de nærmeste dagene kan komme til å by på flere ubehagelige avsløringer – en indikasjon på at hun allerede er blitt underrettet om hittil ukjente lik i lasten.

Ursula van der Leyen kjemper nå som en løve for å hindre at skylda blir liggende hos henne. Hun drømmer fortsatt om en gang å kunne overta etter Angela Merkel som partiformann og kansler. Om det nå blir avslørt høyreekstreme grupper som har fått vokse fram i de væpnede styrkene fordi de ansvarlige valgte å ignorere slike tendenser, så kan det for van der Leyen koste både ministertaburetten og hele hennes politiske framtid.

Pinlig

Direktoratet for innvandring og flyktninger (BAMF) må forklare hvordan det var mulig å tildele 28-åringen oppholdstillatelse som flyktning – og hvordan de involverte medarbeiderne kunne overse at den falske asylsøkeren med det jødiske navnet verken forsto eller snakket sitt påståtte hjemlands språk. Han hadde liret av seg noen fraser på fransk, og hevdet at han tilhører en språklig minoritet.