Offiser frifunnet for dødsulykke

Stian Engebretsen druknet da han fulgte ordre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stian Engebretsen ble bare 21 år gammel. Han druknet under militærøvelse i Balsfjord for to år siden, da soldatene skulle krysse et vann med full oppakning på ryggen.

Vannet var iskaldt, og soldatene hadde blant annet med seg våpen på ryggen, hjelm på hodet og oppakning i en søppelpose da de skulle svømme over. Til sammen veide utstyret på kroppen rundt tolv kilo.

Over den drøyt hundre meter brede fjorden var det festet et tau fra den ene siden til den andre. En båt skulle fungere som redningsbåt hvis noe skjedde. Bare noen dager før øvelsen hadde vannet vært dekket av is.

Etter bare 25 meter mistet Stian taket i tauet og druknet.

Ikke uaktsom

I dag ble en 26 år gammel offiser frikjent for uaktsomhet etter dødsulykken, melder NRK.no. I tingretten ble offiseren funnet skyldig og dømt til 60 dagers betinget fengsel og til å betale erstatning.

Men lagmannsretten ser saken annerledes. Retten mener at mannen kan bebreides for hvordan øvelsen ble gjennomført, men at han likevel ikke var uaktsom.

Foreldrene til Engebretsen har flere ganger lagt vekt på at noen må stilles til ansvar for at sønnen omkom.

ULOVLIG: Øvelsen som tok livet av Stian, er nå blitt ulovlig. Foto: FORSVARET
ULOVLIG: Øvelsen som tok livet av Stian, er nå blitt ulovlig. Foto: FORSVARET Vis mer

- Vi er bitre. Selv om ansvaret forhåpentligvis blir plassert der der hører hjemme til slutt, blir vi nok aldri kvitt bitterheten, sa Magne Engebretsen til avisa Nordlys i fjor.

Ulovlig øvelse

Stian gruet seg for øvelsen da han snakket med foreldrene uka før. Familien til gutten mener at sikkerheten for soldatene ikke var god nok og at de som ble satt til å lede slike øvelser, ofte var for unge og manglet ledererfaring.

Flere av soldatene som var til stede da ulykken skjedde, fortalte i tingretten at de opplevde øvelsen som dårlig planlagt.

På samme øvelse holdt en annen soldat på å drukne. Han fikk krampe i foten under svømmeturen. En medsoldat hjalp ham, men redningsbåten brukte lang tid på å komme fram til stedet.

I fjor sa Kjell Grandhagen, som var sjef for Hæren, at øvelsen ikke burde ha vært gjennomført og at den var ulovlig. En undersøkelseskommisjon har slått fast at Forsvarets sikkerhetsbestemmelser ble brutt på hele ni punkter, blant annet:

  • Det var bare én redningsbåt på stedet, men reglene krever to båter.
  • Det manglet redningsutstyr på stedet.
  • Befalet kjente ikke reglene.

    Etter den fatale øvelsen er det blitt forbudt å svømme over vann for soldater på øvelse.

OMKOM: Familien Engebretsen mistet sønnen sin. Ansvaret for ulykken er enda ikke plassert.
TUNGT UTSTYR:</B> Til sammen veide utstyret som soldatene skulle svømme med, tolv kilo.