Offiser: Saddams våpen klare på en halvtime

Saddam Hussein kunne hatt masseødeleggelsesvåpen klare til bruk på en halv time. Våpnene kunne vært på vei mot sine mål ett kvarter før utløpet av den angivelige fristen på 45 minutter, sier en irakisk eksoffiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberstløytnanten som bare er identifisert med etternavnet al-Dabbagh mener ifølge London-avisen Sunday Telegraph at han må være kilden til en britisk etterretningsrapport. I denne rapporten het det at Irak ville trenge tre kvarter på å avfyre masseødeleggelsesvåpen.

I mai i fjor hevdet BBC at den britiske rapporten var «spritet opp» for å rettferdiggjøre krigen mot Irak. Kilden for BBCs påstander var våpeneksperten David Kelly, som senere begikk selvmord og dermed utløste en politisk krise i London.

Den juridiske granskingen av selvmordet ble en hard belastning for statsminister Tony Blair og hans regjering, som allerede slet med en upopulær militær innsats i Irak. Lord Hutton, dommeren som leder granskingen, ventes å legge fram sin rapport rett over nyttår.

Hvis al-Dabbaghs uttalelser til Daily Telegraph viser seg å holde vann, har hele debatten om masseødeleggelsesvåpnene tatt en ny vending, sier observatører. Da ser det nemlig ut til at Blair-regjeringen slett ikke overdrev faren fra Irak, men snarere var for forsiktige.

(NTB-AFP)