Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offiser straffet danske soldater med livsfarlige oppdrag

33-åringen lagde sitt eget straffe- og disiplinærsystem.

DANSK SOLDAT: En dansk soldat på toppen av en stridsvogn i Afghanistan 21. februar 2010. Foto:AFP/PATRICK BAZ/SCANPIX
DANSK SOLDAT: En dansk soldat på toppen av en stridsvogn i Afghanistan 21. februar 2010. Foto:AFP/PATRICK BAZ/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske 33 år gamle underoffiseren er siktet av dansk politi for å stå bak et selvlaget straffe- og disiplinærsystem, avslører den danske avisa Ekstra Bladet i dag. 

33-åringen ble tatt med 170.000 kroner i kontanter og er nå siktet for å ha utdelt ulovelige bøter til soldater i krig.

Dummebøter «Med en dødelig trussel hengende over seg har den overordnede i Livgardens Charlie-kompani hver dag presset de menige Afghanistan-soldatene til å betale bøter i et ulovlig straffesystem», skriver Ekstra Bladet.

Hvis de ikke betalte ble de sendt ut i første rekke når kompaniet skulle ut på livsfarlige oppdrag i den Helmand-provinsen, hvor de danske soldatene var utplassert, skriver den danske avisa Politiken.

Eller som Ekstra Bladet formulerer det: «Betal eller få «lortetjansen» på neste partrulje»

- Helt bak mål Dette bekreftes også av tidligere soldater som har tjenestegjort i området. Ifølge soldater ble det gitt «dummebøter» på opp til 500 dollar (2708 norske kroner red.anm.). «Dummebøter» er et dansk begrep for å betale bøter for å unngå grov vold.

«Dummebøtene» ble gitt hvis soldatene brøt de militære straffe- og disiplinærlovene. Hvis man for eksempel avfyrte «et vådeskudd» måtte man betale en bot i størrelsordnen 200 dollar (1083 norske kroner red.anm).

- Dette lyder helt uakseptabelt, og er helt bak mål. Deres rettsikkerhet blir jo satt ut av kraft, sier leder for den danske befalsforeningen, Flemming Vinther, til Ekstra Bladet.

Ekstra bladet var i går i kontakt med 33-åringen, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media