TROR IKKE PÅ STØRE: Ivar Kristiansen. Foto: Høyre
TROR IKKE PÅ STØRE: Ivar Kristiansen. Foto: HøyreVis mer

- Offiserene er UDs syndebukker

Ivar Kristiansen (H) tror ikke på Jonas Gahr Støres svar i Skah-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Høyres forsvarspolitiske talsmann, Ivar Kristiansen, mener de to offiserene som deltok på aksjonen for å hente Skah-barna ut av Marokko nå sitter igjen som syndebukker.

- Jeg vil understreke at jeg er glad for at barna er i sikkerhet, men det gir ikke noe bra inntrykk at utenriks- og forsvarsdepartementet kommer med informasjon etterhvert som media avslører dem, sier Kristiansen til Dagbladet.

I forkant av pressekonferansen sa han til VG Nett at utenriksminister Jonas Gahr Støre kan bli ansvarliggjort for aksjonen i Marokko.

- Nå er det klart at det en UD-ansatt har vært aktør og sjåfør, og for meg ser det ut som at det er et par offiserer som sitter igjen som syndebukker, sier Kristiansen til Dagbladet i etterkant av Støre og Faremos pressekonferanse i dag.

Han mener Stortinget bør få en forklaring.

- Dette er brudd på marokansk lov og norske forskrifter, og derfor mener jeg vi må få en grundig gjennomgang. Spørsmålet er hvem som var informert. For meg lukter det som at man toer sine hender og gir forsvaret skylda.

- Det ligner mer og mer på en påskekrim når man får høre om at de to offiserene var på en tilfeldig ferietur, sier høyremannen.

Han mener man bør få klarhet i Støres rolle.

- Dette er åpenbart en ulovlig aksjon med norske soldater involvert. Det gir ikke noe trygghet.

Kristiansen tror ikke på at den ambassadeansatte som skal ha tatt avgjørelsen om å frakte barna ti minutter unna ambassaden, handlet på sine egne valg og instrukser.

Til forskjell fra sin opposisjonspartner, roser Frp-leder Siv Jensen norske myndigheter i Skah-saken.

- Jeg er enig i at det viktisgte var å få barna i sikkerhet, og jeg forventet at norske myndigheter har opptrått på rett side av loven, sier Jensen til Dagbladet.

- Det hadde vært en større skandale om norske myndigheter ikke hadde hjulpet norske barn som var i livsfare. Denne saken har fått litt for store dimensjoner, mener Jensen.

ROSER NORSKE MYNDIGHETER: Siv Jensen (Frp). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ROSER NORSKE MYNDIGHETER: Siv Jensen (Frp). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer