Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Offiserene har sveket oss

Soldater i fangeskap forteller om store problemer i den libyske hæren.

 I KRIG:  En opprørssoldat står ved en tanks som tidligere tilhørte Muammar Kadhafis styrker. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
I KRIG: En opprørssoldat står ved en tanks som tidligere tilhørte Muammar Kadhafis styrker. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Offiserene lyver. De leder oss bak lyset og svikter oss.

Libyske soldater som er tatt til fange av opprørerne i landet forteller om en stadig sviktende moral i Muammar Kadhafis hærstyrker. De uttrykker stor bitterhet over hærledelsen, skriver New York Times.

I mer enn to måneder har krigen mellom Kadhafi-styrkene og opprørerne vart. Soldatene som er tatt til fange forteller om offiserer som bare tenker på seg selv, logistikkproblemer og enheter som stadig blir supplert med utrente kadetter.

Men det er løgnene som er verst, ifølge soldatene.

- Da vi kom hit hørte vi at opprørerne skulle rope «Allah akbar». Offiserene fortalte oss at fienden var al-Qaida og andre terrorgrupper fra Syria og Tunisia. Men vi så at det var libyere, sier en soldat.

«Voksende problemer» Soldaten forteller at han gikk i skjul da han hørte Kadhafi-styrkene teppebombe Misrata med klasebomber, og at han siden overga seg.

Han skal ha tilhørt den 32. brigaden, ofte kalt en elitestyrke som ledes av Khamis Kadhafi, en av despotens sønner, forteller at han var del av den tredje gruppen som ble sendt til Misrata fra denne brigaden. Den tredje gruppen skal ha blitt sendt etter at de to første led kraftige tap.

New York Times påpeker at flere av fangene kan ha fortalt historiene for å havne på godsiden med opprørerne, men avisen konkluderer med at historiene «portretterer en libysk styrke som lider av voksende problemer».

Det er et paradoks, ettersom Kadhafis styrker var langt bedre utrustet og trent enn opprørerne de kjemper mot. Rekkene er imidlertid blitt tynnet ut med så vel veteraner i dårlig form som utrente kadetter.

Fangene forteller også om offiserer som aldri holdt det de lovet.

Ble sendt til Misrata - Vi fikk beskjed om å bli på stedet og vente på mer ammunisjon. Men de kom ikke tilbake, og opprørerne omringet oss så vi måtte legge ned våpnene og gi opp, sier en fange.

Han var en fersk soldat da krigen brøt ut, og var i starten plassert ved et kontrollpunkt.

- Etter en stund kom de ned og sa at elleve personer ved kontrollpunktet var for mye. De tok seks av oss, ga oss Kalashnikov-rifler og tok oss inn til Misrata, sier soldaten.

På denne tiden raste det svært harde kamper i Misrata. Hvor mange som har mistet livet så langt i krigen er ikke kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media