Offiserer hjem etter fylleskyting

Kan vente seg disiplinære reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – De to vil returnere til Norge i løpet av et par dager. Da vil det også bli klart hvilke disiplinære reaksjoner de kan vente seg, sier pressetalsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter, oberstløytnant John Inge Øglænd til Forsvarsnett.

De to offiserene skulle uansett hjem etter endt tjeneste, så at offiserene nå drar hjem er etter det Dagbladet.no erfarer ikke en del av en straffereaksjon.

Erkjenner skyting

Det var natt til søndag at minst en av de to offiserene avfyrte flere skudd opp i luften med en Glock-pistol. Episoden skjedde inne på området til den internasjonale stabiliseringsstyrken Isaf sitt hovedkvarter i Kabul. 

De to offisererene skal ha vært påvirket av alkohol. De har innrømmet forholdet i avhør.

– Norske soldater som tjenestegjør i Afghanistan, har i utgangspunktet ikke lov til å nyte alkohol over hodet. Men Isaf-hovedkvarteret er under internasjonal kommando, og består av flere ulike nasjonaliteter. Der praktiseres en såkalt «two can-rule», som betyr at personellet der kan drikke inntil to enheter alkohol til dagen, for eksempel to bokser med øl, sier Øglænd.

Natos militærpoliti har nå avsluttet etterforskningen av de to nordmennene, og har sendt saken videre til sine norske militærpolitikolleger i den norske leiren i Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan, ifølge Forsvarsnett.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide sa til Dagbladet.no i går at han ikke kjenner til lignende episoder fra før.

Ingen skader

Det er ikke rapportert om verken personskader eller skader på materiell etter skyteepisoden.

Norge har til en hver tid om lag 15 offiserer ved Isaf-hovedkvarteret i Kabul.

Arbeidsoppgavene er blant annet planlegging og gjennomføring av operasjoner over hele Afghanistan, i tillegg til logistikk, informasjonsoperasjoner og trening og kursing av annet Isaf-personell.