Offiserer med ansvar for amerikanske atomvåpen sovnet med døra åpen

Kommandosenteret er et yndet mål for terrorister.

SOVNET MED ÅPEN DØR: To ganger hittil i år har offiserer med ansvar for amerikanske atomvåpen sovnet med døra åpen. Dette arkivbildet fra 1997 viser en offiser foran en tilsvarende dør i det underjordiske kommandosenteret. USAs atomvåpen-arsenal er spredt over hele USA, med kommandosentre i Nord Dakota, Wyoming og Montana. Foto: AP Photo/Eric Draper/NTB Scanpix
SOVNET MED ÅPEN DØR: To ganger hittil i år har offiserer med ansvar for amerikanske atomvåpen sovnet med døra åpen. Dette arkivbildet fra 1997 viser en offiser foran en tilsvarende dør i det underjordiske kommandosenteret. USAs atomvåpen-arsenal er spredt over hele USA, med kommandosentre i Nord Dakota, Wyoming og Montana. Foto: AP Photo/Eric Draper/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De høyt betrodde offiserene vokter verdens farligste våpen. Likevel skal de hele to ganger bare i år ha sovnet med en bombesikker dør stående åpen, melder nyhetsbyrået AP.

Yndet mål for terrorister De bombesikre døra er ment som et prevantivt tiltak for å hindre terrorister eller andre potensielle inntrengere fra å komme inn i det underjordiske kommandosenteret.

Døra er sikret med 12 hydraulikk-opererte stålbolter - når den er lukket.

Nyhetsbyrået AP melder at episoden er ansett som et massivt sikkerhetsbrudd. Prosedyrene tilsier at dørene aldri skal være åpen dersom en av offiserene inne i kommandosenteret sover.

- Mannskapet kan bare være i «hvilemodus» dersom den bombesikre døra er stengt og det ikke er noen muligheter for andre å komme seg inn i kommandosenteret, sier generalløytnant James Kowalski til AP, som leder USAs Air Force Global Strike Command (AFGSC).

Hemmelige koder Årsaken til de strenge reglene er bekymring rundt skaden en eventuell inntrenger kan gjøre. I tillegg er det knyttet stor frykt til at de hemmelige utskytningskodene kan bli kompromittert.

Det er sjeldent at opplysninger om slike sikkerhetsbrudd blir kjent offentlig, men nyhetsbyrået AP opplyser at de har opplysningene fra tjenestemenn med direkte kjennskap til USAs atomvåpen-kommando.

Tjenestemennene sier at slike sikkerhetsbrudd har skjedd langt flere ganger enn de to episodene nyhetsbyrået har fått bekreftet. Totalt fire personer har blitt refset etter hendelsen.

Lav moral Nyhetsbyråets undersøkelser avdekker også andre problemer med sikkerheten rundt USAs atomvåpen-arsenal. Blant annet skal de ha feilet en sikkerhetsinspeksjon.

Nyhetsbyråets undersøkelser avdekker også andre problemer med sikkerheten rundt USAs atomvåpen-arsenal. Blant annet skal de ha feilet en sikkerhetsinspeksjon.

AP melder også om lav moral blant de som jobber med å holde vakt over et våpen som trolig aldri kommer til å bli brukt.

Det er ikke de eneste problemene rundt atomvokterne. For bare litt over en uke siden ble den amerikanske generalmajoren Michael Carey, som hadde ansvaret for det amerikanske flyvåpenets arsenal for interkontinentale raketter, brått sparket av ukjente årsaker.

VERDENS FÆLESTE VÅPEN: Ifølge en undersøkelse nyhetsbyrået AP har gjort, sliter mange av offiserene som vokter verdens fæleste våpen med lav moral. Foto: AP Photo/U.S. Air Force, John Parie/NTB Scanpix
VERDENS FÆLESTE VÅPEN: Ifølge en undersøkelse nyhetsbyrået AP har gjort, sliter mange av offiserene som vokter verdens fæleste våpen med lav moral. Foto: AP Photo/U.S. Air Force, John Parie/NTB Scanpix Vis mer