Reuters:

- Offisiell bekreftelse

Russlands president Vladimir Putin utlover en større pengesum til familiene til falne soldater fra Nasjonalgarden.

NASJONALGARDEN: Den russiske nasjonalgarden er direkte underlagt president Vladimir Putin. Her er soldater fra garden avbildet under markeringen av 9. mai - dagen Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB
NASJONALGARDEN: Den russiske nasjonalgarden er direkte underlagt president Vladimir Putin. Her er soldater fra garden avbildet under markeringen av 9. mai - dagen Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Putin signerte mandag et dekret, som skal sørge for et beløp på 5 millioner rubler til familiene til medlemmer av Nasjonalgarden, som dør i Ukraina og Syria. Det melder nyhetsbyrået Tass, gjengitt av Reuters.

Beløpet tilsvarer nærmere 800 000 norske kroner.

- Bekreftelse

Reuters tolker Putins bestemmelse som en offisiell bekreftelse på at medlemmer av Nasjonalgarden er blant de omkomne i Russlands «militære spesialoperasjon» i Ukraina.

Den russiske nasjonalgarden ble dannet i 2016, og er direkte underlagt president Putin. Gruppens oppgaver er å bekjempe terrorisme og organisert kriminalitet, og har innenriks blitt brukt til å slå ned på fredelige demonstrasjoner mot Putin-regimet, skriver Reuters.

INNRØMMELSE: At Putin vil kompensere familiene til falne soldater i Nasjonalgarden, må tolkes som en bekreftelse på at personell fra denne gruppen finnes blant de drepte i Ukraina, mener Reuters. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
INNRØMMELSE: At Putin vil kompensere familiene til falne soldater i Nasjonalgarden, må tolkes som en bekreftelse på at personell fra denne gruppen finnes blant de drepte i Ukraina, mener Reuters. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer

Ifølge Reuters har gruppen vært i Ukraina siden krigens tidlige dager, noe eksperter har påpekt at tyder på at Russland hadde en feilaktig tro på at overtakelsen av blant annet makten i Kyiv ville bli en enkel affære.

Eksperter har pekt på at målet var at Nasjonalgarden kunne settes inn i Kyiv, dersom Russland overtok makten i den ukrainske hovedstaden.

HEMMELIG: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom natt til mandag 6. juni med en kryptisk beskjed til folket. Video: Zelensky_official / Telegram / AP / Reuters Vis mer

Oppdaterer ikke tap

Planen gikk imidlertid i vasken, da Ukraina viste stor motstand og det oppsto kamp i Kyivs forsteder. Dette resulterte i at Russland etter hvert trakk seg ut av hovedstadsområdet, og nå konsentrerer styrkene i kampen om Donbas-regionen, øst i landet.

President Putin har tidligere annonsert at han vil kompensere familiene til falne og sårede soldater. Russland har imidlertid ikke oppdatert sitt offisielle tall over drepte siden 25. mars, skriver Reuters. Den gang ble det oppgitt at 1351 soldater hadde mistet livet i Ukraina, og 3825 var såret.

Både Ukraina og vestlige land mener tallet er langt høyere.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer