Offisielle dødstall «toppen av isfjellet»

Så langt har litt over 25 000 amerikanere mistet livet av coronaviruset, ifølge offisielle tall. Men de reelle tallene kan være langt høyere.

DØDSFALL: Ved kirkegården Green-Wood i Brooklyn har antallet kremasjoner mer enn doblet seg og antallet begravelser er fem ganger høyere enn vanlig, den siste tida. Ifølge eksperter kan de offisielle dødstallene som knyttes til coronaviruset være for lave. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB scanpix
DØDSFALL: Ved kirkegården Green-Wood i Brooklyn har antallet kremasjoner mer enn doblet seg og antallet begravelser er fem ganger høyere enn vanlig, den siste tida. Ifølge eksperter kan de offisielle dødstallene som knyttes til coronaviruset være for lave. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er det prisbelønte amerikanske gravemediet ProPublica som skriver at tall de har hentet inn fra større byområder i USA viser at de offisielle tallene over hvor mange som har mistet livet av coronaviruset, kan være altfor lave.

For i de siste ukene så har innbyggere utenfor Boston dødd i sitt eget hjem mye oftere enn vanlig. I Detroit har nødetatene måttet rykke ut til over fire ganger så mange rapporter om dødsfall som vanlig.

Og i New York viser tallene at rundt 200 innbyggere dør hver dag utenfor sykehjem og sykehus. Det er svært høye tall, når man vet at gjennomsnittet per dag i perioden 2013 til 2017 var 35.

- Toppen av isfjellet

Det betyr naturlig nok ikke at samtlige at av disse døde av coronaviruset, men det antyder at det kan være til dels store mørketall i USA.

Sosiologiprofessor og ekspert på dødsstatistikker, Mark Hayward, sier at dødsfallene er en del av «pandemiens byrde». Ifølge ham er en økning i antall dødsfall, spesielt tallene ProPublica har fått fra Massachusetts og Detroit, et tegn på at de offisielle coronadødstallene er for lave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer