PLANLA GIGANTMASSAKRE: En terrorist patruljerer på Chatrapathi Sivaji-togstasjonen i Mumbai. Terroristene planla å ta livet av så mange som 5000 uskyldige. Foto: Sebastian D' Souza/Mumbai Mirror/AP/Scanpix
PLANLA GIGANTMASSAKRE: En terrorist patruljerer på Chatrapathi Sivaji-togstasjonen i Mumbai. Terroristene planla å ta livet av så mange som 5000 uskyldige. Foto: Sebastian D' Souza/Mumbai Mirror/AP/ScanpixVis mer

Offisielle kilder: Planla å drepe 5000

Terroristene i Mumbai ville overgå 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Etterforskningen av terrorangrepene i Mumbai pågår nå for fullt. Det totale dødstallet er ifølge nyhetsbyrået AP oppe i 195.
Fra offisielt hold meldes det ifølge CNN at terroristene planla å ta livet av så mange som 5000 mennesker. R. R. Patil, en talsmann for de lokale myndighetene, kom med disse opplysningene på en pressekonferanse i kveld norsk tid.

9/11-angrepene krevde til sammenligning 2986 menneskeliv, ifølge Wikipedia.

Ville overgå 9/11

Ifølge indiske The Earth Times ønsket terroristene å gjenskape - og overgå - 11. september-tragedien. Avisen siterer TV-kanalen Times Now TV, som opplyser at terroristene ønsket å bli husket for å stå bak en indisk utgave av 9/11. Terroristene sies også ifølge kanalen å være inspirert av bombingen av Marriott-hotellet i Islamabad. 54 mennesker mistet livet da luksushotellet ble angrepet i september i år.

Kanalen NDTV opplyser at angriperne er mellom 18 og 28 år gamle.

ØDELEGGELSER: Mumbai bærer sterkt preg av terrorangrepene. Foto: Gautam Singh/AP/Scanpix.
ØDELEGGELSER: Mumbai bærer sterkt preg av terrorangrepene. Foto: Gautam Singh/AP/Scanpix. Vis mer

Linkes til Pakistan

Etterforskerne har arrestert en mann de mistenker for å være terrorist, melder BBC. Ifølge CNN bekrefter myndighetene at mannen er av pakistansk opprinnelse, som det tidligere har vært antatt.

Indiske NDTV melder at den arresterte mannen har tilknytning til organisasjonen Lashkar-e-Toiba - som har tilhold i Pakistan. 

Myndighetene opererer med flere teorier omkring handlingsforløpet. En av disse er at flere terrorister har stukket av i løpet av natten, og fortsatt oppholder seg i Mumbai.

Store våpenfunn

Terroristene var massivt bevæpnet. Etterforskerne har nå gjennomsøkt Taj Mahal-hotellet, hvor harde kamper natt til i dag norsk tid resulterte i at de tre siste av terroristene måtte bøte med livet. Som Dagbladet.no's reporter på stedet forteller har de funnet flere mulige bomber.
Patil bekrefter dette i kveld.
- Vi har funnet kuler, håndgranater og bomber, sa han på pressekonferansen.

REDNINGEN: De siste terroristene røykes ut av Taj Mahal-hotellet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
REDNINGEN: De siste terroristene røykes ut av Taj Mahal-hotellet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix Vis mer

Ifølge The Earth Times ble blant annet åtte kilo høyeksplosiver funnet nær Taj Mahal-hotellet.

USA erklærer full støtte til India

USAs president George W. Bush erklærer ifølge BBC sin fulle støtte til India. Påtroppende president Barack Obama underrettes fortløpende, opplyser Bush.
Indias statsminister Manmohan Singh lover ifølge CNN at landet vil bruke alle metoder som er nødvendig i etterforskningen av terrorangrepet, og for å forhindre at det skjer igjen.
- Vi vil ta opp dette med våre naboland, sier Singh på en offisiell video som ble sluppet i ettermiddag.

I SORG: Etterlatte sørger etter terrorangrepene i Mumbai. Terroristene planla å ta livet av så mange som 5000 uskyldige. Foto: Gurinder Osai/AP/Scanpix
I SORG: Etterlatte sørger etter terrorangrepene i Mumbai. Terroristene planla å ta livet av så mange som 5000 uskyldige. Foto: Gurinder Osai/AP/Scanpix Vis mer