VANLIG: Jan Jakobsen fra Stormyra utenfor Molde har landets vanligste navn - og bor på det vanligste stedsnavnet. - Det passer bra, for jeg er jo en helt vanlig mann, sier han til Dagbladet.. Foto: Erik Hattrem
VANLIG: Jan Jakobsen fra Stormyra utenfor Molde har landets vanligste navn - og bor på det vanligste stedsnavnet. - Det passer bra, for jeg er jo en helt vanlig mann, sier han til Dagbladet.. Foto: Erik HattremVis mer

Offisielt kåret: Her er landets vanligste sted

Jan Jakobsen (71) er en helt vanlig mann, med et helt vanlig navn, på et helt vanlig sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Glem stedsnavn som Kukkeluren, Utro, Dritarsteinranden eller Lortegrauten.

Vel er det mange kreative navn satt på steder rundt om i landet. Men ifølge det aller mest vanlige stedsnavnet, bor vi i et land som betegnes av store myrer. Og det er mange av dem.

Det vanlige stedet Kartverk har hentet inn og talt alle norske stedsnavn, på jakt etter det absolutt mest vanlige. Vinneren er: Stormyra  

- Stormyra er det mest brukte stedsnavnet i Norge. Og som de andre vanligste stedsnavnene er det terrengbeskrivende, sier fagansvarlig Anne Svanevik ved Kartverket til Dagbladet.

Hele 1809 steder i Norge heter Stormyra, og navnet er dermed offisielt det mest populære stedsnavnet i landet. Tar vi med dialektvariasjoner av navnet (som Stormyr, Storemyre og Stormyri) blir antallet 4264.

Hils på Jan På noen av disse store myrene er med tida blitt bosatt folk. En av dem er Jan Jakobsen (71). Landets mest vanlige navn kombinerer han med å på landets meste vanlige stedsnavn.

- Jeg er jo en helt vanlig mann, så det passer jo bra, sier han til Dagbladet.

4264 STEDER: Stormyra og forskjellige varianter av navnet (som Stormyri, Storemyre og Storemyra) er her plassert på 4264 steder landet rundt. Grafikk: Kartverket
4264 STEDER: Stormyra og forskjellige varianter av navnet (som Stormyri, Storemyre og Storemyra) er her plassert på 4264 steder landet rundt. Grafikk: Kartverket Vis mer

Etter år på sjøen og i offshore, flyttet han fra Ølandet, via Fosen og til Molde. Blant alle landets store myrer, falt valget på Stormyra i Molde.

- For meg var det godt å få fastland under føttene igjen. Det ble mye reising mens jeg jobbet offshore. Men det er ikke myr igjen her nå, bare hus, sier Jan.

15 terrengbeskrivelser I Kartverket tellerunde høyt og lavt landet rundt er Haugen og Åsen på henholdsvis andre- og tredjeplass blant de mest populære stedsnavnene.

Kartverkets fagekspert på stedsnavn bærer tilfeldigvis landets mest vanlige jentenavn, og vil gjerne forklare hvorfor det vanlige både er logisk og fornuftig.

- Før jeg begynte i Kartverket jobbet jeg med personnavn - så akkurat den koblingen er jo litt morsom i denne sammenhengen, sier Anne Svanevik.

- Vi blir ofte bedt om å kommentere stedsnavn som folk synes er rare, morsomme eller grove. Men stedsnavn er jo ment å ha en helt annen funksjon enn det. Det viktige er adresseringsfunksjonen, at stedsnavnet peker til en bestemt lokalitet. Derfor er det jo ikke så rart at de terrengbeskrivende navnene er så vanlige, sier Svanevik.

Alle de 15 vanligste er nettopp slike - navn som beskriver terreng- og naturformasjoner.

Fjord og land Det er likevel ikke alle slike navn som umiddelbart er forståelige. For eksempel oppfattes ofte Holmen og Nes av mange som stedsnavn knyttet til vann.

- Men begge kan være beskrivelser av en forhøyning på land. For eksempel gårdsnavnet Holmen i Oslo, jamfør Holmenkollen,  sier Svanevik.

Dette navnet er sammensatt av gammelnorsk «holmr» (høy plass på land) og «vin» (naturlig eng, beite).

Blir gratis Kartverkets nasjonale database for stedsnavn inneholder nær en million navn på små og store steder. Den er åpen for innsyn fra publikum via norgeskart.no og brukes som grunnlag i alle kart. Om kort tid åpner Kartverket tjenesten for gratis nedlasting - også til kommersiell bruk.

- Kartverket ønsker å være til nytte for samfunnet, og håper at dette øker samfunnsnytten av de data som Kartverket forvalter, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup.

1809 STEDER: Stormyra er her plassert på 1809 steder landet rundt. Grafikk: Kartverket
1809 STEDER: Stormyra er her plassert på 1809 steder landet rundt. Grafikk: Kartverket Vis mer
LETT Å FORSTÅ: - Vi blir ofte bedt om å kommentere stedsnavn som folk synes er rare, morsomme eller grove. Men stedsnavn er jo ment å ha en helt annen funksjon enn det. Det viktige er adresseringsfunksjonen, at stedsnavnet peker til en bestemt lokalitet, sier Anne Svanevik i Kartverket.
LETT Å FORSTÅ: - Vi blir ofte bedt om å kommentere stedsnavn som folk synes er rare, morsomme eller grove. Men stedsnavn er jo ment å ha en helt annen funksjon enn det. Det viktige er adresseringsfunksjonen, at stedsnavnet peker til en bestemt lokalitet, sier Anne Svanevik i Kartverket. Vis mer