NY STATSMINISTER: Theresa May er nå britenes nye nummer én. Foto:  REUTERS/Andrew Yates
NY STATSMINISTER: Theresa May er nå britenes nye nummer én. Foto:  REUTERS/Andrew YatesVis mer

Offisielt: Theresa May er britenes nye statsminister

Cameron forlot Downing Street for siste gang i ettermiddag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britene har nå offisielt fått ny statsminister, det bekrefter både BBC og The Guardian.

Fra klokken 19.30 i kveld er det Theresa May - ikke David Cameron - som bor i Downing Street nummer 10.

Cameron forlot statsministerboligen for siste gang klokka 17.30, og leverte så sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth. Prestedatteren May ble godkjent av dronningen like før klokka 19 i kveld, og tar dermed offisielt over tømmene som britenes nye politiske leder.

- Jeg vil jobbe for et Storbritannia som ikke fungerer for de få, men som fungerer for alle. Vi vil ikke kjempe for de privilegerte få, men for deg, bedyret Theresa May da hun møtte pressen utenfor statsministerboligen i kveld.

Hun tok noen øyeblikk for å snakke direkte til dem som sliter økonomisk i Storbritannia, og lovet også å prioritere landets svakere stilte grupper framfor de priviligerte: Kvinner, homofile, psykisk utviklingshemmede og arbeidsklassen var dem May nevnte spesifikt i sin første tale som statsminister.

- Jeg vet du jobber døgnet rundt, jeg vet du gjør ditt beste og jeg vet at livet kan være tøft noen ganger. Jeg vil at du skal vite at regjeringen jeg leder skal være drevet av dine beste interesser, ikke interessene til de priviligerte. Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deg kontroll over ditt liv. Når vi tar de viktige telefonene, skal vi tenke på deg. Når vi vedtar nye lover, skal vi tenke på deg. Når vi gjennomfører skattekutt, skal vi tenke på deg, sa May framfor pressen.

Vant skitten maktkamp

May vant maktkampen i det konservative partiet i Storbritannia, til tross for at hun nylig ble omtalt som «en fordømt vanskelig kvinne». May, som var for at britene skulle forbli i EU, får nå jobben med å lede landet ut av handelsunionen. Hun er blitt hyppig sammenliknet med både Angela Merkel og Margareth Thatcher.

- EN ÆRE: Storbritannias avtroppende statsminister David Cameron takket for støtte før han dro til Buckingham Palace for å søke avskjed hos dronning Elizabeth. Video: Reuters Vis mer

Det er nå ventet at May kunngjør navnene på den nye utenriksministeren, finansministeren og sin egen etterfølger som innenriksminister.

May måtte utmanøvrere både Michael Gove og Andrea Leadsome i kampen om ledervervet. Gove ble beskyldt for å dolke Boris Johnson i ryggen for å få jobben, mens Leadsome høstet kritikk for å trekke Theresa Mays barnløshet inn på banen.

- Elsker høyt

David Cameron møtte pressen tidligere i ettermiddag i forbindelse med sin avgang.

- Jeg ønsker kun fortsatt suksess for dette landet, som jeg elsker høyt, sa Cameron.

Den avtroppende statsministeren sa i sin tale at Storbritannia står sterkere enn før, og framhevet i denne sammenheng at økonomien er sterkere, at helsevesenet er bedre enn før og at det er investert i landets forsvar, ifølge NTB.

(Dagbladet oppdaterer saken)

DRONNING OG EN DRONNING: Theresa May møter dronning Elizabeth i forbindelse med at hun tar over som Storbritannias statsminister. Foto: AFP Photo / Steve Parssons
DRONNING OG EN DRONNING: Theresa May møter dronning Elizabeth i forbindelse med at hun tar over som Storbritannias statsminister. Foto: AFP Photo / Steve Parssons Vis mer