Offshore får juling

Oljerelaterte aksjer får som ventet gjennomgå fra åpning på Oslo Børs torsdag. Også Frontline og Nera faller kraftig fra åpning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble knall og fall i aksjer i oljeservice sektoren i USA i går. Den utløsende årsaken var oljeprisfall som følge av overraskende stor lageroppbygging.

Samtidig er det klart at det nå kan være en rekke investorer som tar gevinst i en sektor som relativt sett har klart seg bra i lenger tid. Ettersom den teknologitunge Nasdaq-indeksen har steget jevnt og trutt de siste ukene er det ikke usannsynlig at oljeservice er offer for en liten sektorerotasjon blant de profesjonelle investorene.

PGS som har gjort det svært bra de siste dagene faller med 4,1 prosent til 93,50 kroner. Også andre tunge offshore-aksjer som TGS Nopec, ProSafe og Fred. Olsen Energy får merke salgspresset og kursene er ned henholdsvis 4,4 prosent, 4,0 prosent og hele 8,9 prosent.

Den overraskende lageroppbyggingen i USA rammer ikke bare offshore-aksjene. Tankaksjerne har også fått unngjelde.

Etter at Frontline før helgen føk opp i 190 kroner har selgerne for alvor kommet på banen denne uka. Kursen falt 10 kroner mandag og en ny tier i går. Etter en halvtimes handel i dag er Frontline ned 11 kroner, eller 6,5 prosent, til 159 kroner. Til sammen tilsvarer dette et kursfall på over 16 prosent på tre dager.

Nera la fram tall for første kvartal i morgentimene torsdag. I korte trekk er situasjonen slik at transmisjonsvirksomheten går så det suser, og Nera venter at veksten vil bli opprettholde. For satelittvirksomheten har Nera tidligere signalisert at selskapet venter en stabil utvikling, noe som selskapet opprettholder i rapporten for første kvartal.

Når det gjelder bredbåndssatsningen er situasjonen imidlertid noe mer usikker. "Uro i internasjonal økonomi har ført til forsinket markedsutvikling", skriver Nera i kvartalsrapporten. Selskapet opplyser at strategien for dette forretningsområdet revurderes.

Selv om utsiktene for transmisjon er lovende og satellittområdet er stabilt er det en kjensgjerning at Nera på langt nær klarte å innfri analytikernes forventninger. Nera straffes derfor med en kursnedgang på 3,1 prosent til 31,70 kroner. Usikkerhet om den videre utviklingen må ta den største skylden for den leie kursutviklingen.

Nera har i løpet av torsdagen vært handlet helt nede i kurs 30,20 kroner slik at den største skuffelsen er åpenbart i ferd med å gi seg.

Det svake sentimentet for oljerelaterte aksjer rammer i liten grad Norsk Hydro torsdag. Aksjen noteres eksklusive utbytte på 9,50 kroner torsdag, og derfor er et kursfall på 11 kroner i så mye å snakke om relativt til andre oljerelaterte aksjer.

Opticom faller imidlertid relativt kraftig fra åpning torsdag. Den indekstunge aksjen faller med hele 7,8 prosent til 684,50 kroner.

Finanskanalen antydet god tid i forveien at interessen for Opticom ville ta seg seg kraftig opp i forbindelse med innløsning av en rekke terminkontrakter. Nå som kontrakten er innløst taper interessen seg, og som ventet faller kursen.

Blant de få indekstunge aksjene som stiger i kurs torsdag formiddag finner vi RCL og Norske Skog. Også Kværner stiger marginalt i forkant av morgendagens feide på generalforsamlingen.

RCL stiger med 2,2 prosent til 187 kroner, mens Norske Skog legger på seg 1 prosent til 151,50 kroner (A-aksjen). Norske Skog legger frem resultat for første kvartal seinere i dag. Fremleggelsen er ventet rundt lunjstider.

Etter en halvtimes handel er Software Innovation dagens vinner etter at selskapet la frem resultat for første kvartal. Kursen på Software Innovation stiger med 2,6 prosent til 97,50 kroner.

Totalindeksen på Oslo Børs faller den første drøye halvtimen med om lag 0,8 prosent til 1.340 poeng. De toneangivende børsene i Europa faller også, og FTSE-100 i London er et par minutter over klokken 10.30 ned om lag én prosent.