Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offshore-industrien rammes hardest

Oljeselskapene kommer til å satse mindre på norsk sokkel og mer på utlandet. Flere norske prosjekter er utsatt på ubestemt tid. Offshore-industrien får svi mens oljeselskapene sitter på gjerdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den viktigste årsaken til kuttene er fallet i oljeprisene.

- Oljeselskapene ruster seg for minst to år med priser på rundt 10 dollar fatet. Det får størst konsekvenser for investeringsvirksomheten, sier rektor Torger Reve ved handelshøyskolen BI.

Det er billigere for selskapene å utvinne olje fra store felt i ørkenen enn fra små felt på havbunnen i Nordsjøen. Derfor kommer oljeselskapene til å bygge ut færre felt her til lands, mener Reve.

Utsatt

Informasjonsdirektør Hans-Aasmund Frisak i Statoil vil ikke tallfeste hvor stor kuttene kommer til å bli. Men flere prosjekter er allerede lagt på is eller utsatt. Kvitbjørn-feltet i Gullfaks-Snorre området er utsatt til år 2003.

- Med en oljepris på 10 dollar fatet kan vi ikke sette i gang med nye og ulønnsomme prosjekter nå. Vi har ingen grunn til å tro at prisen vil stige i nær framtid, derfor velger vi å vente, sier informasjonsdirektøren.

Tomme ordrebøker

Mindre satsing på norsk sokkel betyr mindre behov for bygging av plattformer og rørledninger.

- Flere hundre tusen timers ingeniørvirksomhet ligger til grunn for hver enkelt av de store oljeplattformene. Det blir ikke oljeselskapene selv som rammes hardest, men offshore-industrien på Vestlandet og ingeniør- og konsulentmiljøene i Oslo, sier Reve.

Aker Verdal sliter allerede med tomme ordrebøker.

Oljenasjon?

På lang sikt kan Norge overleve som oljenasjon med stabile arbeidsplasser, tror Reve, men da må bedriftene klare å selge sine varer og tjenester til den internasjonale industrien. Til nå har behovet i Nordsjøen vært så stort, at bransjen i liten grad har forsøkt å konkurrere utenfor Norge.

- Det var under den forrige krisen på begynnelsen av 90-tallet at vi lærte å borre på tvers, og slik reduserte vi kostnadsnivået betraktelig. Dersom vi kan bruke de dårlige tidene til å tvinge fram ny teknologi og bli mer internasjonale, kan en krise være sunn, sier han.

Helt i stå

Professor Øystein Nordeng ved Handelsehøyskolen BI mener bransjen er i ferd med å gå helt i stå, men årsaken er ikke bare den lave oljeprisen.

- Nordsjøen er full av muligheter, men et byråkratisk og stramt regelverk gjør det ikke lønnsomt å utvinne de feltene som ligger vanskeligere til. Dersom feltene hadde ligget i Storbritannia eller USA, ville de helt sikkert ha blitt utnyttet. Der er det blitt lønnsomt å spesialisere seg på utvinning av mindre felter, sier professor Nordeng.

Regjeringen kan umulig ha innsett hvilken krise oljevirksomheten nå står overfor, mener han.

- Oppfatningen er at aktivitetsnivået i oljebransjen er for høyt, men i virkeligheten er det motsatte tilfelle. Regjeringen Bondevik hadde som målsetning å dempe aktivitetsnivået i oljebransjen, og det har de klart over all forventning, sier Nordeng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media