Offshore-stup etter riggvarsel

Offshoreaksjene topper investorenes liste over salgskandidater på Oslo Børs onsdag. Statoil er derimot tatt inn i varmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeservicesektoren sliter tungt i tidlig handel på Oslo Børs onsdag. Det er ikke spesielt overraskende i lys av at en av sektorenes store lokomotiver, riggselskapet Transocean Sedco Forex, i går varslet om lavere investeringer i Mexicogulfen fra oljeselskapenes side og fare for fallende riggrater også på dypt vann i tiden fremover.

Samtidig gikk selskapet ut og nedjusterte analytikernes forventninger til 2001 og 2002. Det førte til at riggaksjen stupe mer enn 11 prosent i USA og sendte oljeserviceindeksen ned 4,2 prosent.

Den negative stemningen rammer også de norske selskapene som faller markert på Oslo Børs til tross for at oljeprisen stiger i dag.

Taperlisten domineres av PGS (-4,2%), TGS (-3,2%), Smedvig (-4,8%), Northern Offshore (-2,9%), Fred. Olsen Energy (-2,8%) og Ocean Rig (-2,6%). Av disse er det kun PGS som er relativt godt omsatt med 23 millioner kroner.

Frontline-kursen fortsetter også å stupe i takt med at tankmarkedet ikke er i stand til å komme seg opp til tross for økt aktivitet. OPECs siste runde med produksjonskutt bekymrer investorene. I dag er aksjen ned 3,4 prosent til 130 kroner, omsatt for 28 millioner kroner. Shippingindeksen er dagens taper med et fall på 1,4 prosent.

En stigende oljepris er imidlertid godt nytt for Statoil. Enda bedre nytt er det at Statoil ifølge Aftenposten er svært nær en langsiktig gassalgskontrakt med Polen. Samlet omfang er rundt 100 milliarder kroner. Statoil-aksjen stiger 3,1 prosent til 66,50 kroner, omsatt for 38 millioner kroner.

Norske Skog topper omsetningslisten med 51 millioner kroner. Kursen stiger 1 prosent til 145,50 kroner. Sektoren var en av vinnerne i USA i går på det som ble en god dag for tradisjonelle industriaksjer.

Etter flere dager på omsetningstoppen har aktiviteten roet seg ned i RCL som i dag faller 0,7 prosent til 215 kroner. Omsetningen er beskjedne 9 millioner kroner. Det uavhengige amerikanske meglerhuset Avalon Research Group gjentok i går en salgsanbefaling på RCL.

Oppkjøpsspekulasjonene fortsetter å dra opp kursen i StepStone. Etter gårsdagens hopp på over 30 prosent stiger aksjen nye 12,1 prosent til 1,57 kroner i dag. StepStone topper med det vinnerlisten.

Samlet er totalindeksen opp 0,17 prosent til 1.263,29 poeng. Den vektede hovedindeksen stiger 0,2 prosent til 187,71 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på beskjedne 386 millioner kroner etter om lag en times handel.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.