Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offshoreindustrien rammes hardest

Statoil, Hydro og Saga varsler store nedskjæringer i tiden som kommer. Oljeselskapene kommer til å satse mindre på norsk sokkel og mer på utlandet. Offshoreindustrien får svi først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vesentlig årsak til kuttene er fallet i oljeprisene. - Oljeselskapene ruster seg for minst to år med priser på rundt 10 dollar fatet. Det får størst konsekvenser for investeringsvirksomheten, sier rektor Torger Reve ved handelshøyskolen BI.

Tomme ordrebøker

- Når oljeselskapene slutter å investere, betyr det at de kommer til å satse mindre på feltene i Nordsjøen. Det blir ikke oljseselskapene selv som rammes hardest men offshoreindustrien på Vestlandet og konsulentmiljøene i Oslo. Aker Verdal sliter allerede med tomme ordrebøker.

Reve understreker imidlertid Norge på lang sikt kan overleve som oljenasjon med stabile arbeidsplasser, men da må bedriftene klare å selge ekspertise og produkter til utlandet.

Nedskjæringer

- Regjeringen kan umulig kan ha insett hvilken krise oljevirksomheten nå står overfor, mener professor Øystein Nordeng ved Handelshøyskolen BI.

- I løpet av et par måneder kommer Norge til å oppleve massive nedskjæringer i kystomårdene, som er sentrumspartienes kjerneland. Nordsjøen er full av muligheter, men byråkrati og et stramt regelverk gjør det ikke lønnsomt å utvinne de feltene som ligger vanskeligere til. Regjeringen Bondevik hadde som målsetning å dempe aktivitetsnivået i oljebransjen, og det har de klart over all forventning, sier Nordeng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media