Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offshorekrisen: Nå er det snart 70 skip i opplag

Opplagsbøyene fylles opp, og ved årsskiftet kan bortimot 100 skip være tatt ut av markedet.

OFFSHOREKRISEN: Supplyskip går nå i opplag langs hele kysten. Foto: © Curt Carnemark / Samfoto
OFFSHOREKRISEN: Supplyskip går nå i opplag langs hele kysten. Foto: © Curt Carnemark / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Supplyrederne forbereder seg på en tøff vinter, og listen over offshoreskip som sendes i opplag blir stadig lengre, skriver Finansavisen i dag.

Ifølge en oversikt fra Westshore Shipbrokers ligger det nå nærmere 70 nordsjøbaserte skip i bøyene.

Nylig har både Farstad Shipping, Viking Supply Ships og Havila Shipping besluttet å ta supplyskip ut av markedet, og før helgen bestemte Rem Offshore seg for å sende enda et forsyningsskip (PSV) i opplag, i tillegg til de to som ligger der fra før. Skip fra Simon Møkster Shipping og Olympic Shipping kommer til å supplere den, fra før, lange listen.

Også internasjonalt sliter supplyrederiene med lite å gjøre. I forrige uke besluttet nederlandske Vroon Offshore å legge fem supplyskip og syv beredskapsfartøyer i opplag, ifølge Tradewinds. Flere av beredskapsskipene kan bli sendt til skrap.

- Det blir flere og flere for hver dag. På kort sikt skal det bli verre, sier skipsmegler Gøran Røstad i Westshore Shipbrokers.

Les også: Nedgraderer oljeservice-aksje - ser få grunner til å være positive

Rigger i opplag Det er rundt 110 offshoreskip som nå opererer i spotmarkedet på norsk og britisk side av Nordsjøen, og fortsatt skal flere ut.

Fortsetter opplagstempoet i samme takt som nå, kan det ved årsskiftet ligge minst like mange skip i opplag som det er aktive skip i markedet. Havila-reder Per Sævik har tidligere indikert overfor Sunnmørsposten at antall skip i opplag kan passere 90.

- Alle rederiene kommer til å bidra med mer enn de gjør nå, sier Røstad til avisen.

Press på ratene Det ble gjort flere spotslutninger i markedet for ankerhåndteringsfartøyer (AHTS) i Nordsjøen i september i år enn på samme tid i fjor. Det store overskuddet av skip har likevel ført til at ratene er på et langt lavere nivå.

I forrige uke lå spotratene i gjennomsnitt på rundt 72.000 kroner pr. dag, ned fra 96.000 kroner uken før. Det er rundt 100.000 kroner lavere enn på samme tid i fjor.

I PSV-markedet falt spotratene videre i forrige uke, med gjennomsnittlige rater på 44.000 kroner dagen, ifølge en oppdatering fra Arctic Securities. Også her fortsatte opplagene, og bare i dette segmentet nærmer det seg 50 skip i bøyene, skriver Finansavisen.

Flere økonominyheter - Verden vil bli overforsynt med olje ut neste år
Overraskende svake tyske tall
Så mye steg boligprisene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!