OFKV får Nobels fredspris

For deres iherdige kamp mot kjemiske våpen, sier leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så er det altså klart: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OFKV) som får Nobels fredspris

Les komiteens begrunnelse her

Viste til Syria Organisasjonens kandidatur er trolig styrket etter at trusselen fra kjemisk krigføring igjen ble hyperaktuell etter at slike våpen ble brukt i borgerkrigen i Syria.

- Den siste tids begivenheter i Syria, der kjemiske våpen igjen er tatt i bruk, har styrket behovet for å jobbe for å eliminere slike våpen, sier Jagland.

Manges øyne har de siste ukene vært rettet mot 16 år gamle Malala Yousafzai. Den pakistanske skolejenta som har reist seg mot Taliban og kjempet for barns rett til utdanning.

Avgjort for flere uker siden På spørsmål om hvordan han håper prisen skal påvirke, viser Jagland spesielt til situasjonen i Syria.

Norge er som kjent spurt om å ta imot og ødelegge Syrias kjemiske våpen, og dette blir en av de første store sakene den nye regjeringen må ta stilling til når den tiltrer i neste uke.

Nobelkomiteen har ingen mening om Norge bør ta i mot og destruere kjemiske våpen fra Syria.

- Avgjørelsen ble tatt før dette spørsmålet kom opp i Norge, sier Thorbjørn Jagland til NRK.

Langvarig kamp I morgentimene i dag meldte imidlertid NRK at Malala ikke er årets fredsprisvinner. Timer seinere mente statskanalen å vite at det er Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen som får Nobels fredspris.

Alle land som har ratifisert Kjemivåpenkonvensjonen (KVK), blir automatisk medlem av OFKV. Syria er foreløpig ikke medlem, men har signalisert at de nå følger traktaten og vil signere og ratifisere den. Israel og Myanmar har signert, men ikke ratifisert KVK.

OFKV samarbeider med FN i arbeidet med å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen.

Et annet moment som taler i favør av at organisasjonen får Nobels fredspris, er at det er 20 år siden den internasjonale konvensjonen mot slike våpen ble åpnet for undertegning.

KUNNGJØRING: Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland få minutter før han kunngjorde årets fredsprisvinner. Bak skimtes komiteens sekretær Geir Lundestad. Foto: Bejamin A. Ward / Dagbladet
KUNNGJØRING: Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland få minutter før han kunngjorde årets fredsprisvinner. Bak skimtes komiteens sekretær Geir Lundestad. Foto: Bejamin A. Ward / Dagbladet Vis mer