FRA NOVA UNDERSØKELSEN: De som deltok i undersøkelsen måtte svare detaljert om hvordan overgrepet skjedde.
FRA NOVA UNDERSØKELSEN: De som deltok i undersøkelsen måtte svare detaljert om hvordan overgrepet skjedde.Vis mer

- Ofrene er redde for å ikke bli trodd

Det er en av årsakene til at seksuelle overgrep begått av lærer mot elev underrapporteres, tror forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga har Dagbladet skrevet flere saker om overgrep en lærer i Ringebu har tilstått å ha begått mot to av sine elever.

Etterforskningen av saken startet da det ene offeret gråtende bekreftet at læreren var overgriperen, etter at hun ble konfrontert med en seksualisert internettsamtale med ham.

Offeret klandrer seg selv Psykolog Mossige tror denne typen overgrep underrapporteres, og at det er flere årsaker til det.

- I likhet med ofre i forhold til andre overgripere vil det nok være vanlig å frykte at en ikke blir trodd hvis en bringer saken opp i lyset. Ofrene vil være redde for ikke å bli trodd, for eksempel fordi læreren utad kan ha et godt omdømme. Andre grunner kan være at den utsatte selv inntil overgrepet skjedde har likt den som begikk overgrepet, og noen ganger frykter også offeret represalier fra overgriper i kjølvannet av saken, sier han.

- Kan du si noe om hvordan ofre for denne typen overgrep forteller om det de har blitt utsatt for?

REDDE FOR Å IKKE BLI TRODD: Psykolog og spesialist i klinisk psykologi med fordypning i barn og ungdom, Svein Mossige var med på å utarbeide NOVA-undersøkelsen. Han tror mange ofre for overgrep er redde for å ikke bli trodd. - I likhet med ofre i forhold til andre overgripere vil det nok være vanlig å frykte at en ikke blir trodd hvis en bringer saken opp i lyset, sier han. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
REDDE FOR Å IKKE BLI TRODD: Psykolog og spesialist i klinisk psykologi med fordypning i barn og ungdom, Svein Mossige var med på å utarbeide NOVA-undersøkelsen. Han tror mange ofre for overgrep er redde for å ikke bli trodd. - I likhet med ofre i forhold til andre overgripere vil det nok være vanlig å frykte at en ikke blir trodd hvis en bringer saken opp i lyset, sier han. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Igjen er nok noen av mekanismene som gjør seg gjeldende i tråd med hva vi kan se i andre overgrepssaker. Offeret klandrer seg selv. Hvis offeret i utgangspunktet har likt overgriper kan det lett dukke opp selvbebreielser: Eks,: «Det var sikkert min skyld fordi jeg var kanskje litt forelska.» «Jeg skulle aldri ha snakket med han aleine», sier Mossige.

2,8 prosent jenter I en NOVA-undersøkelse fra 2007 svarte 2,8 prosent av jentene og 1,5 prosent av guttene at de hadde blitt utsatt for seksuelt overgrep av læreren sin eller treneren sin.

Til sammenlikning hadde 5,8 prosent av guttene og 14,3 prosent av jentene vært utsatt for overgrep fra venn, kjæreste eller bekjent, altså en jevnaldrende. Dette var den største av de fem grupperingene av «overgripere».

Overgriper oftest mann I undersøkelsen, som blant andre psykolog og spesialist i klinisk psykologi med fordypning i barn og ungdom, Svein Mossige var med på å utarbeide, ble 7000 videregåendeelever i 18-årsalderen stilt konkrete spørsmål vedrørende hvordan det seksuelle overgrepet skjedde.  

- Spørsmålene omhandlet alt fra bedøling til vaginalt samleie, sier Mossige.

FRA NOVA-UNDERSØKELSEN: 2,8 prosent av jentene og 1,5 prosent av guttene svarte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep av en lærer eller en trener.
FRA NOVA-UNDERSØKELSEN: 2,8 prosent av jentene og 1,5 prosent av guttene svarte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep av en lærer eller en trener. Vis mer

- På bakgrunn av dette svarte 43 gutter og 114 jenter at de hadde blitt utsatt for overgrep fra lærer, trener eller liknende, forteller han.

Ifølge undersøkelsen var overgriperen, altså læreren i cirka 90 prosent av tilfellene en mann.

- Fordel med tilståelse Straffesaken om læreren i Ringebu kommer opp i Sør-Gudbrandsdal tingrett, trolig på nyåret. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland avgjør om det blir en forenklet og lukket tilståelsessak, slik politiet innstiller på.

Psykologspesialist og leder for traumeklinikken til Modum Bad i Oslo, Ingunn Holbæk mener det er en stor fordel for ofrene i denne overgrepssaken, at læreren har innrømmet forholdet.

BEKYMRINGSMELDING: Som Dagbladet skrev i går ble overgrepene begått av læreren mot elevene avslørt etter at mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste gikk til politiet med en bekymringsmelding. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012
BEKYMRINGSMELDING: Som Dagbladet skrev i går ble overgrepene begått av læreren mot elevene avslørt etter at mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste gikk til politiet med en bekymringsmelding. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012 Vis mer

- At han innrømmer forholdet vil jeg tro er til stor hjelp for jentene som har opplevd dette, sier Holbæk til Dagbladet.