- Ofrene framstår som tilfeldig valgt av gjerningspersonen

Familiefar i 40-årene varetektsfengslet i fire uker for flere overgrep.

DRATT INN I SKOGHOLT: I 2011-saken ble en 18 år gammel kvinne dratt inn i et skogholt ved Hellerudveien på Oppsal/Trasop i Oslo. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
DRATT INN I SKOGHOLT: I 2011-saken ble en 18 år gammel kvinne dratt inn i et skogholt ved Hellerudveien på Oppsal/Trasop i Oslo. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at en familiefar i 40-årene er siktet for fire overgrep og erkjenner straffskyld.

Kripos har i en årrekke etterforsket en mulig serieovergriper, og de skal i helga ha fått et gjennombrudd som førte til pågripelsen.

Mannen er nå knyttet til en ny sak, og til flere gamle etter DNA-undersøkelser, meldte VG tidligere i dag.

I siktelsen inngår tilfeller av voldtekt og andre seksuelle overgrep mot jenter i alderen 6 til 18 år.

DNA-bevis i tre av tilfellene Under en pressekonferanse klokken 17.30 opplyser Kripos at mannen er varetektsfengslet i fire uker.

- En mann i 40-årene ble lørdag pågrepet og siktet for flere seksuelle overgrep. Mannen som har tilhold i Oppland er siktet for fire forhold, begått i perioden 2008 til mai i år. Det er DNA-bevis som knytter siktede til tre av forholdene. I tillegg er han siktet for et fjerde forhold der det ikke er DNA-bevis, sier politiadvokat Anne Merethe Evenrud i Kripos.

Mannen er ikke tidligere straffedømt og finnes ikke i politiets registre.

- Vi har prioritert etterforskningen over lang tid. Saken illustrerer det fokus og den utholdenhet som er nødvendig i slike saker, sier Lena Reif, leder av seksjon for seksualforbrytelser i Kripos.

- Vi har fått mange tips underveis, også på konkrete personer, men alle disse har blitt sjekket ut av saken fortløpende. Det er nå informasjonen og brikkene fra de ulike sakene som har gitt oss et totalbilde som grunnlag for pågripelsen, sier Lena Reif, leder av seksjon for seksualforbrytelser i Kripos.

DNA-testet 1000 menn Det ble funnet DNA i forbindelse med overgrepet mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike i mai, som samsvarte med DNA-funn fra tidligere overgrep. Under etterforskningen er det tatt DNA-prøver av over 1000 frivillige menn for referanse. Politiet vil ikke gå i detalj på hvordan de fant fram til den siktede mannen.

- I forbindelse med overgrepet i mai fikk politiet nye spor å jobbe etter. Vi har bedt om tips fra politiet landet rundt og dette var bakgrunnen for gjennombruddet i etterforskningen, opplyser politiadvokat Evenrud.

Ofrene skal være tilfeldig valgt.

- Ofrene framstår som tilfeldig valgt fra gjerningspersonens side, sier Evenrud til Dagbladet.

Ifølge Kripos er mannen siktet etter straffelovens § 192, § 195 og § 200 som innebærer voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell handling med barn under 16 år.
 
Det var Dagbladet som i 2011 fortalte om jakten på en mulig serieovergriper.

Dersom noen har tips eller informasjon som de mener er relevant for saken, ta kontakt med Kripos.

Fire overgrepssaker Her er sakene som inngår i siktelsen:

September 2008: Overgrep mot en 6 år gammel jente på Skjetten på Romerike.
August 2010: Overgrep mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike.
Oktober 2011: Overgrep mot en 18 år gammel jente på Hellerud i Oslo.
Mai 2014: Overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

Sakene ble først etterforsket lokalt, men Kripos overtok flere av sakene høsten 2011 da man så en sammenheng mellom disse.

DNA fra frivillige Det har underveis blant annet vært innhentet DNA fra et stort antall frivillige, det har vært laget fantomtegninger og aktuelle saker fra politidistriktene er innhentet og gjennomgått, opplyser Kripos.

Mannen som nå er siktet ble mandag 13. oktober varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, i tillegg til medieforbud.

Oslo tingrett ga Kripos medhold i at faren for bevisforspillelse gir grunnlag for varetekt med restriksjoner.