PÅRØRENDE I SJOKK OG SORG: En kvinne blir hjulpet av Røde Kors-arbeidere etter å ha sett liket til en av sine nærmeste etter skolemassakren i Kenya.  Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA
PÅRØRENDE I SJOKK OG SORG: En kvinne blir hjulpet av Røde Kors-arbeidere etter å ha sett liket til en av sine nærmeste etter skolemassakren i Kenya. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBAVis mer

- Ofrene ligger med ansiktet ned og har blitt skutt i bakhodet

Al-Shabaab truer med nye angrep etter massakren i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 147 mennesker ble drept og minst 70 skadd etter angrepet mot Garissa University College i Kenya, om lag 35 mil øst for hovedstaden Nairobi. Angrepet startet tidlig torsdag morgen og pågikk i nærmere 16 timer før sikkerhetsstyrker fikk kontroll.

Den ekstremistiske opprørsgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvar for angrepet. En rekke kristne studenter ble holdt som gisler, mens muslimer som tilhørte skolen, ble sluppet fri.

- Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sa gruppens militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters i går.

Fire opprørere ble funnet drept etter at sikkerhetsstyrkene fikk kontroll.

- Det vil ikke finnes et trygt sted i Kenya så lenge kenyanske soldater er i Somalia. Dere vil se flere dødelige angrep, sa al-Shabaabs talsmann Sheikh Ali Mohamud Rage til radiokanalen Andalus fredag, ifølge NTB.

Skutt i hodet Fortsatt ligger det ofre på bakken i påvente av å bli fraktet til likhuset, melder CNN. En ambulansearbeider sier til tv-kanalen at flesteparten av ofrene har blitt skutt i bakhodet.

- De ligger alltid med ansiktet ned, og de er skutt i hodet, fra baksiden, sier en ikke navngitt ambulansearbeider til CNN.

Ofrene ble stilt opp på rekke og henrettet, sier en regjeringskilde i Kenya til den britiske avisa The Telegraph. Noen av studentene ble drept mens de snakket med foreldrene på telefonen, etter ordre fra gisseltakerne, som ville at de skulle fortelle at kravet var at kenyanske styrker trakk seg ut av Somalia, sier den samme kilden.

Grufulle bilder som skal være tatt etter massakren i Kenya deles nå i sosiale medier. Et av bildene viser en stor sal, hvor alle ofrene ligger med ansiktet ned, og bærer preg av at det har vært en regelrett henrettelse. Et annet bilde er tatt fra et klasserom, hvor elevene ligger drept mellom stolene.

- Datteren din er død Fred Musinai mottok en samtale fra datteren torsdag morgen, som fortalte ham at skolen av under angrep, skriver den kenyanske avisa The Star. Seks timere seinere ringer en av angriperne ham opp igjen fra hennes telefon.

- De insisterte på at jeg skulle informere presidenten, sier han.

Musinai spurte om han kunne få snakke med datteren sin, men de fortalte ham at hun var død.

147 DREPT:  147 personer ble drept og minst 70 skadd underm massakren ved Garissa University College i Kenya. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA
147 DREPT: 147 personer ble drept og minst 70 skadd underm massakren ved Garissa University College i Kenya. Foto: AFP PHOTO / TONY KARUMBA Vis mer

- Hun er allerede borte. Nå må du informere presidenten, sa mannen i andre enden av røret.

- Bare begynnelsen Angriperne skal ha fortalt ofrene at dette var bare begynnelsen på en rekke angrep mot utdanningsinstitusjoner i Kenya, skriver Standard.

Maureen Manegyo gjemte seg i damegarderoben under angrepet. Hun forteller til avisa at hun hørte angriperne forklare ofrene hvorfor de var nødt til å drepe dem.

«Vi kommer til å drepe dere og dø selv. Vi frykter ikke døden. Dere må betale for politikernes arroganse, som har nektet å trekke ut de militære styrkene fra Somalia. Så lenge Kenyas styrker befinner seg i Somalia, må de betale for det med borgernes blod», skal en av angriperne ha sagt.

Hjernen bak angrepet Kenya har lovet en belønning på cirka 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Muhamed, som går under kallenavnet «Dulyadayn», blir pågrepet. Mohamed Muhamud regnes som hjernen bak angrepet.

Han går under flere navn, blant andre Gamadhere, Kuno og Abdurahman, sier en person tilknyttet den somaliske sikkerhetsstyrken, ifølge The Guardian. Han er mistenkt for å lede al-Shabaabs virksomhet i Kenya. Han knyttes også til angrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi september 2013.

Han er av kenyansk opprinnelse, og jobbet tidligere som lærer ved en islamsk skole i Garissa. Men han ble etter hvert radikalisert og krysset grensen til Somalia, hvor han ble en del av Islamic Courts Union. Han har siden hatt en rekke posisjoner i den militante gruppa al-Shabaab, og anklages for å stå bak en rekke angrep mot kenyanske styrker.

UTLOVER DUSØR:  Mohamed Mohamud regnes som hjernen bak angrepet i Kenya. Foto: A handout arrest warrant released on April 2, 2015 by the Kenyan Interior AFP PHOTO / KENYA INTERIOR MINISTRY
UTLOVER DUSØR: Mohamed Mohamud regnes som hjernen bak angrepet i Kenya. Foto: A handout arrest warrant released on April 2, 2015 by the Kenyan Interior AFP PHOTO / KENYA INTERIOR MINISTRY Vis mer