Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ofrene voldtatt, slått og tvunget til å drikke urin

Nordmann tiltalt for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang siden rettsoppgjøret etter 2. verdenskrig må en mann svare på anklager om krigsforbrytelser for en norsk domstol.

Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut tiltale mot en norsk statsborger (41) og familiefar som kom hit som asylsøker i fra Bosnia Hercegovina, melder Aftenposten.

Ifølge tiltalen har 41-åringen utført eller vært ansvarlig for overgrep mot 18 sivile bosniske serbere i 1992. Mannen skal være ansvarlig for ulovlig internering og tortur i militærleiren Dretelj sør for Mostar i Bosnia Hercegovina.

Ofrene skal ha blitt utsatt for slag, spark, stikking med nåler og psykiske overgrep. To kvinner skal ha blitt voldtatt en rekke ganger av soldatene, flere ble tvunget til å drikke urin og flere ble utsatt for fiktive henrettelser der de ble satt opp mot en vegg.

Personlig ansvarlig

Familiefaren skal personlig være ansvarlig for grov tortur under to avhør.

«Under avhøret ble hun slått med en batong ulike steder på kroppen, rispet med kniv i ansikt og på brystene, brent med sigaretter og fikk stukket nåler eller liknende under fingerneglene. Etter avhørere ble (...) fortsatt holdt i fangenskap uten medisinsk behandling. Hun fikk alvorlige psykiske helseplager med diagnose kronisk posttraumatisk stresslidelse»,  heter det i tiltalen om overgrepene mot ett av ofrene.

Han skal også ha vært med på å pågripe kvinnen i hennes hjem- og voldtatt henne der. Også et mannlig offer ble behandlet på liknende måte. Statsadvokat Pål K. Lønseth sier til Aftenposten at ofrene har fått fysiske og spesielt psykiske skader.

41-åringen sier seg ikke skyldig i tiltalen.

Nytt lovverk

Norge har nylig fått på plass nytt lovverk og ny kompetanse, nettopp for å kunne påtale krigsforbrytersaker som har skjedd utenfor Norge.

- Det er viktig at de enkelte nasjoner tar ansvar for å iretteføre det som er noen av de mest grufulle forbrytelser vi kjenner. Verden er ennå ung og Norge må ta sitt ansvar. Det er derfor vi har fått på plass et slikt lovverk, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NRK.

Det er avsatt åtte uker til rettssaken som starter i Oslo tingrett 27. august. 34 personer fra en rekke land skal vitne i saken.

Totalt kommer regningen på over 8 millioner kroner.

- Jeg hadde nesten sagt at vi ikke har råd til å la være på iretteføre slike saker. En verden som ikke pådømmer slike handlinger er det ingen som ønsker seg, sier Storberget.

Den tiltalte mannen kom til Norge med sin familie som flyktninger i september 1993. Han fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2001.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!