Ofrer jobben for kjærligheten

Knut R. Mikkelsen (48) går av som politimester i Drammen, fordi han har et forhold til sin faste stedfortreder, politiinspektør Inge Lise Øverby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inge Lise Øverby (44) har fungert som Mikkelsens faste stedfortreder siden mars, og de to har utviklet et nært, personlig forhold. Mikkelsen har valgt å gå av i frykt for at situasjonen skal utvikle seg slik at det svekker hans tillit og autoritet som politimester.

- Denne situasjonen ville blitt umulig på sikt. Det hadde sikkert vært mulig å finne en annen løsning, men jeg måtte ta ansvar, og føler at dette er det eneste riktige, sier Mikkelsen til Dagbladet.

Han forteller at han har brukt lang tid på å komme fram til avgjørelsen, og sier at han ikke følte seg presset til å gå av.

Til justis

- Det har vært mange innom kontoret og gitt uttrykk for at dette er forferdelig leit. Det betyr mye å vite at kollegene har satt pris på meg, sier Knut R. Mikkelsen.

Nå er han, etter eget ønske, beordret til tjeneste i Justisdepartementet.

- Det var en fornuftig avgjørelse. Jeg anser det som voksent gjort av ham, sier ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, Vidar Refvik.

Han ble orientert om saken av politimesteren i juni, men ønsker ikke å kommentere innholdet i samtalen han hadde med Mikkelsen. Refvik bekrefter at Mikkelsen på ingen måte ble presset til å gå av, men han sier at ansettelsesrådet ved Drammen politidistrikt leverte en klage på politimesterens habilitet da Øverby ble ansatt som hans faste stedfortreder. Administrasjonssjef ved Drammen politidistrikt, Gunnar Skogen, vil ikke kommentere klagen, men sier han syns det er trist at Mikkelsen går.

Ifølge hovedverneombudet ved Drammen politidistrikt, Jan Magne Hagen, kom avgangen som et sjokk.

- De ansatte har vært svært fornøyde med politimesteren, og hadde store forventninger til ham som leder i åra framover, sier han.

Utmerket seg

Knut R. Mikkelsen har lang fartstid i politiet, og utkonkurrerte flere i kampen om stillingen for to år siden. Han utmerket seg spesielt da han som konstituert politimester i Oslo hadde ansvaret for sikkerheten rundt fredsprisvinnerne Arafat, Rabin og Peres. Inge Lise Øverby har vært ansatt ved Drammen politidistrikt i flere år. Hun er ikke aktuell som konstituert politimester etter Mikkelsen.

FORHOLD: Knut R. Mikkelsen og Inge Lise Øverby fotografert under en pressekonferanse i 1997.