ETTERLYST:Narkobaronen Christopher "Dudus" Coke er etterlyst som en av verdens farligste forbytere og krevd utlevert til USA (AP Photo/The Jamaica Gleaner)
ETTERLYST:Narkobaronen Christopher "Dudus" Coke er etterlyst som en av verdens farligste forbytere og krevd utlevert til USA (AP Photo/The Jamaica Gleaner)Vis mer

Ofrer seg for narkobaron

Jamaicas innbyggere er villige til å ofre livet i kampen for å hindre at narkobaronen Christopher "Dudus" Coke blir utlevert til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||JAMAICA/OSLO/Dagbladet: 

Så langt er tre soldater og politimenn drept i det som bare kan beskrives som borgerkrigslignende tilstand.

I øyeblikket befinner hovedstaden Kingston seg i unntakstilstand. Soldater og politi har omringet bydelen Tivoli Gardens og gått til aksjon. Foruten de tre drepte, er 14 skadet. Hvor mange sivile som hittil er drept, er det ikke noe tall på. Mye tyder på at tallene kan stige, da myndighetene ikke er villige til å la en av verdens mest ettersøkte kriminelle gå fri fra USAs krav om utlevering.

Amerikanerne har siktet Coke for narkosmugling i stort omfang og ulovlig våpensalg i USA. Siktelser som vil gi ham minimum livsvarig fengsel og fire til fem millioner kroner i bøter. I tillegg vil alle hans verdier bli beslaglagt.

Robin Hood

Kingstons befolkning har imidlertid ikke tenkt å svikte sin helt. Den svært mediesky Coke (etternavn, men også slang for kokain) sammenlignes med mytehelten Robin Hood. Innbyggerne i kvarteret Tivoli Gardens i hovedstaden Kingston betrakter narkobaronen som vellykket forretningsmann og velgjører. Blant annet hevdes det at han tilbyr offentlige tjenester som skole og helse, samt arbeid til folket. I tillegg beskyttes han av høytstående, korrupte politikere på den kriminaliserte øya i det Karibiske havet.

SÅRET:Innbyggere i kvarteret Tivoli Gardens bærer en såret vekk etter sammenstøtet med politi og soldater for to dager siden.  EPA/MARK BROWN
SÅRET:Innbyggere i kvarteret Tivoli Gardens bærer en såret vekk etter sammenstøtet med politi og soldater for to dager siden. EPA/MARK BROWN Vis mer

-Jesus døde for oss, så nå kan vi dø for Dudus, står det på plakater som er heist opp over barrikadene inn til Tivoli Gardens.

Familiemann og business

Der andre narkobaroner opptrer som bajaser og gjør seg kjent, har Christoper "Dudus" Coke levd et svært tilbaketrukket og stille liv, sammen med kone og fire barn. Familien finnes det ikke bilder av, mens bildene av Cocke er gamle og begrenset til fire stykker. Anonymiteten til tross. Coke har vist seg å være en svært aktiv forretningsmann og kriminell. To av selskapene han har, er aktive, reelle selskaper. Det ene har sikret seg rundt 100 millioner dollar i statlige kontrakter. Det andre er et av Jamaicas største partyselskaper for offentlige sammenhenger. Coke står på svært vennlig fot med statsminister og leder av Jamaica Labour Party (Jamaicas Arbeiderparti) Bruce Golding, som helt fram til den 24. mai nektet å skrive under på dokumentene om utlevering.

Voldsfamilie

Alt tyder på at anklagene mot Christopher "Dudus" Cokes kriminelle aktiviteter er korrekte. Hans far, Lester lloyd Coke, ble tatt for omfattende narkohandel og anklaget for rundt 1000 drap. Faren døde i en mystisk fengselsbrann i 1992, før han ble utlevert til USA. Christophers to brødre og en søster ble skutt ned. Faren startet gjengen Shower Posse. I dag antas det at den kontrollerer rundt 40 prosent av omsetningen av crack. En kokaintype som røykes. Navnet på gangsterorganisasjonen (Shower Posse — dusj) henspeiler på måten folk ble drept på. Ofrene ble utsatt for omfattende automatild, akkurat som fra en dusj.

Pusling

En av verdens mest ettersøkte forbrytere er ingen diger person. På sokkelesten måler han 1meter og 64 centimeter. Dette har gitt ham tilnavnet Småen. Herav, også mellomnavnet "Dudus". Det er imidlertid ikke noe smått med synderegisteret amerikanske myndigheter har på karen.

 

SATT I BRANN En politistasjon i West Kingston, Jamaica, er satt i brann i forbindelse med de borgerkrigslignende opptøyene. REUTERS/Reuters TV
SATT I BRANN En politistasjon i West Kingston, Jamaica, er satt i brann i forbindelse med de borgerkrigslignende opptøyene. REUTERS/Reuters TV Vis mer