Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ofrer skoler for barnehager

Mye tyder på at kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) blir avspist kun med penger til barnehager. Verken skole og forskning ligger an til å bli prioritert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein Djupedals departement og SVs prestisjeprosjekt, ligger i innspurten av budsjettarbeidet an til å bli neste års budsjett-taper.

Budsjettet er ikke ferdig framforhandlet i regjeringen, men flere sentrale kilder antyder at SV må se langt etter et kraftig løft på skole. En sentral kilde sier rett ut at verken skole eller forskning vil få et oppsving i finansminister Kristin Halvorsens første budsjett.

Strammer inn

Årsaken er at neste års budsjett blir et sparebudsjett. Først i 2008 vil regjeringen sette av penger til rådyre Soria Moria-løfter.

Kristin Halvorsen har gjort det hun kan for å senke forventningene blant rødgrønne Stortingspolitikere. Hun har informert rødgrønne finanspolitikerne om stramme rammer for neste år.

Likevel håper SVs skolepolitiske talsperson, Lena Jensen, at Halvorsen ser mulighet til å innfri noen skoleløfter, som frukt og grøntordningen i grunnskolen.

- Jeg håper på en størst mulig satsing på skole og at vi kan begynne på noen av løftene. Jeg er jo optimist. For SV er skole et veldig viktig prioriteringsområde, sier hun.

En frukt- og grøntordning er et av det billigste skoleløftene og vil koste 340-380 millioner. Flere stortingskilder sier mange i Ap fortsatt håper på et solid veibudsjett. Andre mener neste års budsjett skal gi sykehusene mer.

BUDSJETT-TAPER:  Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) ser ut for å måtte avfinne seg med penger til barnehager, mens det ser verre ut for skole og forskning. Foto: Scanpix
BUDSJETT-TAPER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) ser ut for å måtte avfinne seg med penger til barnehager, mens det ser verre ut for skole og forskning. Foto: Scanpix Vis mer

Barnehagene vinner

Mest sannsynlig blir barnehagene en budsjettvinner. En fattig trøst for SV er at regjeringen må, som Bondevik II-regjeringen, legge inn nok penger til kommunenes utbygging av barnehageplasser.

I tillegg har Kristin Halvorsen satt sitt politiske liv inn på å gi alle som ønsker det en barnehageplass. Det forplikter.

I fjorårets budsjett og i revidert ga de to barnehageministrene Laila Dåvøy og Øystein Djupedal til sammen to nye milliarder til barnehageplasser. Dårligere enn det kan ikke Djupedal og Halvorsen gjøre det i 2007, om full barnehagedekning skal nås neste år.