Opplysninger til Dagbladet:

Ofres: Full isfront

Jonas Gahr Støre heller mot å vrake Anniken Huitfeldt, ifølge Dagbladets opplysninger. Men utenriksministeren trekker seg ikke frivillig. Det er nå full isfront mellom Støre og Huitfeldt, blir Dagbladet fortalt.

VIL KVITTE SEG MED HUITFELDT: Ifølge Dagbladets opplysninger går det mot at statsminister Jonas Gahr Støre skifter ut Anniken Huitfeldt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL KVITTE SEG MED HUITFELDT: Ifølge Dagbladets opplysninger går det mot at statsminister Jonas Gahr Støre skifter ut Anniken Huitfeldt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Logikken i kretsen rundt statsministeren skal være at man ved å ofre Huitfeldt kan legge press på Høyre-leder Erna Solberg til å gå av.

I tillegg viser Støre det norske folk at habilitetsskandalene tas på alvor.

- Tanken er at man ofrer en springer for å ta en dronning, sier en kilde med kjennskap til prosessen.

Derfor har Jonas Gahr Støre nå i praksis besluttet å skifte ut utenriksminister Anniken Huitfeldt, ifølge Dagbladets opplysninger.

Utskiftningen kan tidligst skje neste uke.

Handlekraft

Høyre har selv klistret saken om Sindre Finnes' aksjekjøp tett opp mot aksjesaken til Ola Flem, Annikens Huitfeldts ektefelle. Sakene har flere likhetstrekk, men Flem handlet aksjer i langt mindre omfang enn Finnes.

Dagbladet vet at flere i Ap mener at man står langt friere til å kritisere Erna Solberg dersom partiet ikke lenger har Huitfeldt i regjering.

Da kan dessuten Støre vise til at han tok ansvar i møte med skandalen, i motsetning til Erna Solberg.

Isfront

Statsministeren har derfor i en periode ventet på at Huitfeldt selv skulle trekke seg, erfarer Dagbladet.

Dette skal ha blitt kommunisert til Huitfeldt, men Dagbladet er ikke kjent med om Støre selv har gitt henne beskjed. Huitfeldt er på reise i Brasil denne uka.

Utenriksministeren har uansett ingen planer om å gå av før statsministeren tydelig ber henne om det, blir Dagbladet fortalt.

Derfor er det nå full isfront mellom statsministeren og utenriksministeren, to posisjoner som åpenbart er blant regjeringens viktigste. Samtidig raser krigen i Ukraina videre og krisa i Israel eskalerer dag for dag.

Sterke reaksjoner internt

Det legges nå planer for en ny regjeringskabal uten Anniken Huitfeldt, noe som skaper problemer for resten av rokaden.

Ifølge Dagbladets opplysninger bør Støre også forberede seg på store reaksjoner internt i partiet dersom han vraker Huitfeldt.

Hun har en maktbase tilbake til tida som AUF-leder, og regnes som politisk alliert av både nestleder Tonje Brenna og partisekretær Kjersti Stenseng.

Frykter sjakkfeil

Dagens Næringsliv skrev tidligere i dag at habilitetsproblemene rundt Anniken Huitfeldt dukket opp på et sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Dagbladet får også opplyst dette.

Enkelte kilder påpeker også flere feil sjakklogikken om at «springeren» Huitfeldt ofres for å ta «dronninga» Solberg.

For det første er det riktig slik Solberg påpeker at det er Høyre, ingen andre, som styrer hennes skjebne. For det andre er det ikke utenkelig at Erna Solberg står i kritikken og er statsministerkandidat i 2025 selv om Huitfeldt går av.

I så fall, fryktes det at Arbeiderpartiet igjen med brorparten av «skylda» for habilitetsskandalene i norsk politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer