Ofret alt for bin Laden og Taliban

De fire vestlige guttene og mennene ofret alt for Osama bin Laden. 15-årige Charles Bishop kjørte inn i en skyskraper, Hervé Loiseau (28) fra Paris ble funnet ihjelfrosset i Tora Bora. Talibanerne David Hicks (26) fra Australia og John Walker Lindh (20) fra California sitter fengslet på et amerikansk fartøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor skulle fire gutter og menn som er oppvokst i trygge middelklassehjem i USA, Frankrike og Australia fly inn i et høyhus eller dra i krigen i et fremmed land? Familie og venner forstår intet:

Uforståelig

Den 15 år gamle skolegutten Charles Bishop skrev et selvmordsbrev hvor han hyllet Osama bin Laden. Så stjal han et fly og dundret inn i Bank of Americas 28. etasje.

Familie, naboer og klassekamerater forstår ikke hva som har skjedd med den innesluttede gutten. På skolen skrev han en stil hvor han tok avstand fra terrorangrepet 11. september og ingen hadde hørt Charles Bishop støtte Taliban eller bin Laden.

- Vi kan bare anta at han var en forstyrret ung mann, sier Tampas politisjef Bennie Holder, ifølge Aftonbladet.

Snill gutt

Et par bukser, to T-skjorter, en saks, hodepinetabletter, noen afghanske sedler, Koranen og en brukt flybillett fra London til Pakistan. Det var eiendelene som ble funnet hos 28-åringen som ble funnet ihjelfrosset i nærheten av Tora Bora-grottene i Afghanistan.

Hervé Loiseau ble født i Paris i 1973 og vokste opp med en fransk mamma og en algirsk far.

- Han var en snill gutt som ikke kunne engang kunne gjøre en flue fortred, sier hans far.

Loiseau forandret seg da han begynte militærtjenesten i 1998, mener foreldrene. Han tjenestegjorde i en liten by med mange muslimer. Gutten, som tidligere både hadde kjæreste og var fast gjest ved nattklubber i Paris, sto plutselig opp klokka 05 for å be. Han ba også sine foreldre slutte å se på tv. I 1999 forsvant han sporløst, før han ble funnet ihjelfrosset i Afghanistan like før jul.

- Jeg vet ikke hva som skjedde, men min sønn ble hjernevasket, sier faren.

Vanlig gutt

Rastløs, søkende og eventyrlysten. Slik beskrives David Hicks av sin far. 26-årige Hicks ble pågrepet sammen med flere hundre al-Qaida-soldater i starten av desember. Han vokste opp i Adelaide i Australia. Faren var tannlege, moren hjemmeværende.

- David brydde seg ikke om politikk eller religion. Han var en vanlig sportsinteressert gutt, sier hans far, John Hicks. Men i 1999 flyttet han plutselig til Kosovo og ble med i krigen. Så dro han til Pakistan og vervet seg til en militant islamsk gruppe. I fjor dro han til Afghanistan og nå sitter han fengslet på skipet «USS Peleliu».

David Hicks er i samme fengsel som den kjente vestlige taliban-soldaten John Walker Lindh.

Gåtefull

Oppvokst i California under trygge forhold med velutdannede, liberale foreldre og to søsken. I tenårene begynte han å interessere seg for buddhisme og islam. Etter hvert ble gutten mer radikal og begynte å reise til muslimske land. I mai i fjor sendte 20-åringen en mail til sin far og ba om penger. Siden har ikke foreldrene hørt noe fra ham. Før han ble vist fram på tv - som talibansk krigsfange.

- Jeg begynte å gråte. Det var den verste dagen i mitt liv, sier faren Frank Lindh i dag.

20-ÅRIG AMERIKANER: Foreldrene til John Walker Lindh klarer ikke å forstå hvorfor han dro til Afghanistan for å kjempe for Taliban. Bildet viser Lindh som 12-åring.
15-ÅRIG SKOLEGUTT: Ingen av hans venner eller familie ante at Charles Bishop ville dø for å hylle bin Laden.
26-ÅRIG AUSTRALIER: David Hicks brydde seg ikke om religion eller politikk i barndommen. Men i 1999 endret interessene seg. I dag sitter han fengselet sammen med John Walker Lindh.
28-ÅRIG FRANSKMANN: Hervé Loiseau var en vanlig gutt som likte å gå på kino. Men i 1998 begynte interessen for islam å vokse. Bildet er fra 1982.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer