Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ofret alt

STAVANGER (Dagbladet): Statoil har fått inn 160 søknader til dykkerfondet som er en utstrakt hand til yrkesgruppen som ødela helsa si i Nordsjøen. Hver søker kan få inntil 750 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange tøffe gutter lever i dag under uverdige forhold på grunn av seinskader etter galskapen i dykkerdrakt. De vil få tårer på kinnet når de omsider får en takk for innsatsen, sier leder Tom Engh i Nordsjødykkeralliansen til Dagbladet.

Fristen for å søke midler fra Statoil-fondet gikk ut 1. februar. Informasjonsleder Kjell Varlo Larsen i Statoil lover at nemnda som skal vurdere søknadene, vil jobbe hurtig.

Nordsjø-dykkerne

  • Et ukjent antall Nordsjø-dykkere ble, på grunn av dårlig utstyr og liten kunnskap om ekstremdykking på dypt vann, påført alvorlige helseskader under oljeletingen fra 1965 til 1990.
  • Ifølge Nordsjødykkeralliansen døde 66 dykkere på jobb. 16 skal ha tatt sitt eget liv.
  • Hittil har staten gitt 66 dykkere inntil 200000 kroner i erstatning for helseskadene.

  • Lossius-utvalget skal se på dykkernes skjebne. Resultatet er ventet til våren.

- 53 søknader er allerede behandlet, og 40 av disse har fått full uttelling og 750000 kroner hver i erstatning, opplyser Varlo Larsen til Dagbladet.

Brutalt spill

Statoil er det første selskapet som erkjenner ansvar for dykkernes tragedier, sjøl om selskapet ikke var arbeidsgiver for dem som ble rammet.

Dykkerne måtte betale for det norske oljeeventyret med sin egen helse, sine egne liv. Gjorde du ikke jobben, ble du sendt på land. Nektet du et farlig dykk, fikk du fyken.

Det var brutalt, lovløst; et spill med livet som innsats.

I ettertid har dykkerne slitt med å få anerkjennelse for sin innsats. En biskop lånte øre til deres bønn, statsministeren tok imot en delegasjon og Statoil kom endelig med sitt tilbud. Nå jobber også et utvalg, Lossius-utvalget, med dykkernes skjebne. Et ras av erstatningssaker kan ventes i løpet av året.

Også erstatning

For Nordsjødykkeralliansen ser på Statoil-fondet bare som en sjenerøs takk i ettertid, ikke som en erstatning.

- Mange dykkere har valgt isolasjon, derfor er det vanskelig å få full oversikt over helseskadene. Det tjener Statoil til ære at de anerkjenner vår innsats. Andre selskaper må lære av Statoil. Men til sjuende og sist må også noen ta det totale ansvar for den tragedie som har rammet alle dem som satte liv og helse på spill på bunnen av Nordsjøen, sier Tom Engh.

Hele Norges coronakart