Ofret seg for kvinnelig gjest

Da attentatmannen åpnet ild, kastet dørvakt Alton Bendu (36) seg foran den kvinnelige gjesten for å hindre kulene i å treffe henne. Selv ble den rutinerte dørvakta truffet av skudd i begge beina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alton utviste en heroisk innsats. Da han så at det første skuddet traff kvinnen, kastet han seg over henne og beskyttet henne mot skuddene, sier et vitne som havnet midt i blodbadet på nattklubben i Oslo sentrum til Dagbladet.

Dørvakta, som er firebarnsfar og av afrikansk opprinnelse, ble operert for skuddskadene på Ullevål sykehus i går.

Bekymret for jenta

- Hvordan gikk det med jenta? var det første han spurte etter, da han våknet etter operasjonen i går kveld, sier dørvaktkollega Rufki Mamuti til Dagbladet.

Den 34 år gamle kvinnen ble bare lettere skadd, men er operert for skuddskader i buk og arm.

Seint i går kveld snakket Dagbladet med kona til Alton, Ellen Bendu, som hadde besøkt mannen sin på sykehuset tidligere på dagen:

- Han var i god form, men svært sliten, som forståelig er, sier Ellen Bendu.

- Det ble fullstendig kaos etter at skuddene falt, og jeg oppdaget at Alton lå skadd i inngangspartiet. Han ble tråkket ned av gjester som flyktet ut. Han skrek: «Beina mine, beina mine», sier et av vitnene til skytingen. Han ønsker ikke å stå fram med navn av frykt for hevnaksjoner.

- Jeg fikk hjelp av en av bartenderne til å få Alton bort fra inngangspartiet. Med to buksebelter stoppet vi blødningene fra beina hans. I tillegg fikk vi tak i is og la kompress på sårene og løsnet på den skuddsikre vesten, som hadde stoppet kuler, sier 34-åringen.

Like etter dukket Altons bror opp på åstedet. og var naturlig nok nesten i sjokk.

- På dette tidspunktet tok jeg en tur ut på fortauet. Det var som et mareritt: Folk lå strødd overalt, det var et fryktelig blodbad. Noen hadde skuddskader, mens andre hadde falt i tumultene som oppsto etter skuddene. Men det mest bisarre var kanskje at folk bare minutter etter dette dramaet begynte å stille seg i kø for å slippe inn på Baronen, sier øyenvitnet.

Godt likt

- Den første ambulansen kom etter bare to- tre minutter, men det var flere av gjestene som var verre skadd enn Alton, så han måtte vente til neste ambulanse. Derfor tok det femten minutter før han ble sendt til sykehuset, sier han.

Alton Bendu har jobbet som dørvakt i 17 år og godt kjent blant utelivsglade i Oslo.

- Han er godt likt og løser problemer ved å være hyggelig og behandle folk med respekt. Det er slik en dørvakt skal opptre, sier kollega Rufki Mamuti, til Dagbladet. Han var selv innom Ullevål for å se hvordan det sto til med kollegaen.

En annen dørvakt, tobarnsfaren Miroslav Milatovic (36), skjermet også gjestene mot skuddene. Han ble truffet med fire skudd. Ett gikk gjennom halsen, ett rammet han i siden, mens to skudd ble stanset av den skuddsikre vesten. Han var i går ved bevissthet og skal ikke være livstruende skadd.

<B>RUTINERT:</B> Alton Bendu har jobbet som dørvakt i 17 år og er godt kjent blant utelivsglade i Oslo. Her ved inngangspartiet til Baronen og Baronessen i fjor.
<B>SKUTT:</B> Alton Bendu trilles ut til ambulansen.