Og bakom synger lenkegjengen

«Statsminister. Vi samekvinner vil gjerne ha et møte og få legge fram vårt syn for deg.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik ble Gro Harlem Brundtland konfrontert med den langvarige Altasaken da hun kom ut på Slottsplass

en med sin nye regjering 5. februar 1981

. De 13 samekvinnene fikk sitt møte to dager seinere, og okkuperte Statsministerens kontor i ett døgn. Nå er det motstanderne av gasskraftverk som legger sine planer for en markering mot Jens Stoltenberg når han kommer ut fra Slottet i spissen for sine statsråder.

Kanskje skjer det på torsdag. Da fyller Stoltenberg 41 år og er like gammel som Gro Harlem Brundtland var i 1981. Men det er mer enn sammenfallet i alder som trekker lange linjer 20 år tilbake i historien.

Stoltenbergs regjeringsdannelse har vekket til live Altasaken som symbol på miljøkampen. Ved siden av Mardøla-aksjonen er det lenkegjengen i Stilla som legemliggjør de myke verdienes tapre, tapte kamp mot maktas ødeleggende bulldosere.

  • I selvbiografien «Mitt liv» setter Gro overskriften «den vanskeligste saken» på det hun skriver om utbyggingen av Alta/Kautokeino. Og 20 år seinere har hun sagt at hun angrer.

Gros første regjering varte bare ni måneder, fra februar 1981 og fram til valget i september. Arbeiderpartiet gikk fram i forhold til de katastrofale meningsmålingene mot slutten av Odvar Nordlis statsministerperiode, men framgangen var ikke stor nok til å gi Gro fortsatt mandat. Kåre Willoch dannet i stedet sin reine Høyre-regjering, og Gro var ute av regjeringskontorene til 1986.

Valget


  • Ville framgangen vært stor nok dersom Altasaken ikke hadde bremset? Det hadde gjort et sterkt inntrykk i befolkningen å se TV-bildene i januar av politiet som bar bort 350 demonstranter fra Stilla. Noen av reaksjonene på vedtaket i Stortinget sist torsdag om å bygge gasskraftverk med dagens teknologi, minner om stemningen slik den var da Altasaken satte sitt merke i norgeshistorien.

  • Gro hadde ni måneder på seg fram til valget i 1981. Jens Stoltenberg har halvannet år til han møter velgerne i 2001. Da kan striden om bygging av gasskraftverk stå sentralt, selv om Naturkraft A/S neppe vil rulle ut bulldosere og gravemaskiner på de aktuelle byggestedene slik at lemping av sammenkjedete demonstranter blir et sentralt innslag i Stoltenbergs valgkamp. Men Rolf Groven har allerede hurtigmalt den første plakaten. Det bruker å varsle oppstand.

Advarsler


  • Avtroppende statsminister og påtroppende statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik har advart Stoltenberg med at han fortsetter kampen mot gasskraftverk med dagens teknologi. Det betyr at demonstrantene har støttespillere i Stortinget, slik de hadde da Venstres Gunnar Kvassheim sist torsdag slapp Frederic Hauge inn igjen i Stortinget etter at sikkerhetstjenesten hadde kastet ham ut på grunn av hans svært demonstrative oppførsel.

Men Stoltenberg har noen flere manøvreringsmuligheter enn det Gro hadde. Mye av symbolkraften i Alta lå i utbyggingens konsekvenser for samenes historie, kultur og næringsgrunnlag. Noe liknende knytter seg verken til Kårstø, Kolsnes eller Skogn.

Bygging av gasskraftverk skiller seg også fra utbygging av vannkraft på andre og viktige måter. Aller viktigst er det kanskje at gasskraftmotstanderne samtidig er tilhengere av såkalt forurensningsfrie gasskraftverk. Det er ikke så enkelt som å si «La elva leve».

Miljøkrisen


  • Men den påtroppende statsministeren gjør neppe den feilen at han avviser sammenlikningen med Altasaken fordi den halter på disse og andre områder. Jens Stoltenberg er akkurat gammel nok til å huske Alfred Nilsen fra en periode da Stoltenberg selv var miljøaktivist. Alfred Nilsen, som var leder for lenkegjengen i Stilla, trer et annet sted på disse sidene fram fra sitt selvvalgte eksil fra offentligheten og oppfordrer dagens aktivister til å gjøre gasskraftsaken til et politisk mareritt for Stoltenberg, slik Alta ble det for Gro Harlem Brundtland.

Råd fra Gro


  • I selvbiografien skriver Gro noe som i dag framstår som gode råd til den påtroppende statsministeren: «Det lønner seg ikke å kutte svingene. Du være nøye i håndteringen av lover og regler når du representerer offentlige myndigheter. Mindretallet har rettigheter, de myke verdier har fått en rettmessig og sterkere plass, den svake skal ha beskyttelse».