Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-kongressen

- Og blir vi dømt for korrupsjon, Hans Christian, skal vi stå sammen da også

Jonas Gahr Støre harserellerte med kritikken mot det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap.

NYTT MAKTPAR: Her er Ap-leder Jonas Gahr Støre og påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. De blir et mektig par i valgkampen og i kampen mot den sittende regjeringen. - Hvis vi blir anmeldt for korrupsjon og kommer i fengsel, går jeg får felles celle, fleipet Støre i sin tale til kongressen: Foto: Vidar Ruud NTB/ Scanpix
NYTT MAKTPAR: Her er Ap-leder Jonas Gahr Støre og påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. De blir et mektig par i valgkampen og i kampen mot den sittende regjeringen. - Hvis vi blir anmeldt for korrupsjon og kommer i fengsel, går jeg får felles celle, fleipet Støre i sin tale til kongressen: Foto: Vidar Ruud NTB/ Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støres tale til LO-kongressen var en mobilisering til valgkamp.

Han advarte mot et kaldere samfunn og et samfunn med større forskjeller dersom Høyre og Frp får fortsette.

- Kalde forslag fra Høyre

- Høyre har blitt flinke til å bruke varme ord om kalde forslag.

- Grunntonen til Høyre er likevel: Enhver må være sin egen lykkes smed. Frp føyer så til sine mørkere toner: Oss mot dem, lik og del! Misnøye og mistenksomhet som politisk strategi, sa Støre.

Et sikkert valgkamptegn, ifølge Støre, er at høyrepartiene kritiserer det faglig-politiske samarbeidet.

- Mellom dere og oss, mellom LO og Arbeiderpartiet.

- Ja, høyrepartiene mer enn kritiserer. De unge i Fremskrittspartiet besluttet i helgen å politianmelde meg for korrupsjon - politianmelde det faglig-politiske samarbeidet!

Delt celle

- Men dere, like sikkert som kritikken mot oss er det at vi står sammen. Og blir vi dømt for korrupsjon, Hans Christian, skal vi stå sammen da også. Havner vi i fengsel går vi for delt celle.

Slik åpnet Ap-leder Jonas Gahr Støre talen til LO-kongressen i ettermiddag.

Han forsvarte det dette forholdet mellom LO og AP.

- Fagbevegelsen og sosialdemokratiet bør være to grener på det samme treet.

- For i land etter land ser vi at når fagbevegelsen og sosialdemokratiet vokser fra hverandre, da visner de begge. Våre skjebner henger sammen, sa Støre.

Han viste til at sosialdemokratiet i flere land i Europa er svekket fordi partiene og fagbevegelsen ikke har jobbet sammen.

- Vi står sterkere sammen, dere og vi. Og med Gerd som LO-leder har vi stått enda tettere sammen enn på lenge, sa Støre.

- Blitt kaldere under Høyre og Frp

Han kalte høstens stortingsvalg for et veivalg og et verdivalg, mot et bakteppe av dypt alvor i verden rundt.

- Mange føler uro. Mye står på spill, mye kan mistes. Vi er ikke der i Norge. Vi har et sterkt immunforsvar mot utrygghet, splid og urettferdighet. Men vi er ikke immune. På Frp og Høyres vakt har utviklingen i Norge på mange områder gått i helt gal retning, sa Støre.

Han advarte mot et forskjells-Norge og et kaldere samfunn.

Ifølge Ap-lederen er det som mest av alt kjennetegner Norge det man har fått til sammen.

- Sammen tar vi hele landet i bruk. Sammen med partene i arbeidslivet, en sterk fagbevegelse, sikrer vi trygghet i arbeid og trygghet for arbeid, sa Støre.

Som tidligere LO-leder Yngve Hågensen sa Støre at han er lei av at høyrepartiene tar eierskap til den norske modellen.

- Da jeg lyttet til Siv og Erna skryte så uhemmet av resultatene av den norske arbeidslivsmodellen minnet det meg om de to som alltid kommer sist på dugnaden i nabolaget. De to som kommer etter at de andre har stått på i timevis for å gjøre fellesarealene fine.

- Sluntrer unna dugnaden

- Da dukker Siv og Erna opp på dugnaden, ser seg rundt og sier: Jøss, så fint det er blitt her da.

Så slår de kanskje i en spiker, eller setter seg på den nymalte benken, og så drikker og spiser de og koser seg med alle de andre som har stått på i timevis.

- Men så griner de igjen på nesa når regninga for maten og malingen skal betales. For var ikke den egenandelen litt høy da? harselellerte Støre.

Et av hovedtemaene på LO-kongressen er utrygghet i arbeidslivet og sosial dumping. Også Støre påpekte at faste ansettelser fortrenges av innleie og løsarbeiderkontrakter i deler av arbeidslivet.

Han slo fast:

- Dette er en skam. Vi skal ikke ha lovløse tilstander i norsk arbeidsliv, sa Støre og lovet at en Ap-ledet regjering vil:

- forby løsarbeiderkontraktene i bemanningsbransjen.

- stramme inn regelverket for bemanningsbransjen.

- stille krav om lærlinger, egne ansatte, fagarbeidere og ryddige lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anbud.

Støre varslet at Ap vil ta arbeidstakerrettigheter inn i menneskerettsloven.

Forsvarte EØS-avtalen

Støre sa seg enig i at EØS-avtalen ikke er perfekt.

- Men jeg er dypt uenig i de som sier at avtalen må sies opp. I årene som kommer skal vi skape store, nye eksportnæringer i Norge. Felles for dem alle vil være at Europa er det viktigste markedet. Med EØS-avtalen er Norden og Europa et hjemmemarked. Uten den avtalen står vi utenfor. Det er et dårlig sted å stå.

Felles kjøreregler og sikkerhet for at de følges av alle er avgjørende for Norge. Særlig avgjørende for oss. I vår urolige tid hvor flere land flørter med en ny proteksjonisme, i en slik verden vil vi være mer sårbare, og mer utsatt for den sterkestes rett, uten EØS-avtalen, sa Støre

- Så er spørsmålet: Kan vi ikke satse på å beholde markedstilgangen, men velge bort andre deler av samarbeidet, for eksempel på arbeidsmarkedet? Jeg har ingen tro på det.

Han advarte også mot å tro at Storbritannia kan brøye vei, hvis Norge går i kompaniskap med britene.

- Men tenk på dette. Hvilke interesser har britene? Skal vi danse med de konservative? Med Toryene som lokker med at Storbritannia skal bli et skatteparadis, som har helt andre interesser enn oss i arbeidslivspolitikken, velferdspolitikken, fordelingspolitikken, landbrukspolitikken - i politikken?

- Nei, et kompaniskap med Storbritannia har jeg heller ingen tro på, sa Støre.

- Høyrepolitikk, ikke EØS, som svekker rettigheter

Han slo fast at det er høyrepolitikk, ikke EØS, som har svekket arbeidsfolks rettigheter, som har latt markedet rå i Storbritannia.

- I Norge fikk ikke høyrepartiene det som de ville. I Norge kjempet vi – med Senterpartiets og SVs støtte – gjennom lov om allmenngjøring av tariffavtaler – til intens motstand fra norsk høyreside.

- EØS-avtalen gjør ikke norsk politikk overflødig. Tvert i mot, den gjør det enda viktigere hvem som styrer i Norge, sa Støre.