- Og der sto jeg, USAs tidligere president, med en bæsjepose i hånda

George W. Bush trer fram i rampelyset igjen. Sammen med hunden Barney.

BARNEY: George W. Bush og hunden Barney avbildet på flyplassen i Texas for tre år siden. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File/SCANPIX
BARNEY: George W. Bush og hunden Barney avbildet på flyplassen i Texas for tre år siden. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Mens visepresident Dick Cheney har stått på barrikadene og forsvart Bush-regjeringens politikk, har George W. Bush holdt en heller lav profil.

Under en av sine ytterst få offentlige opptredener snakket Bush i går om livet etter Det hvite hus. Bush fortalte avgangselevene ved Artesia High School om hvor rart det føltes å lufte hunden Barney i det nye nabolaget han har flyttet til i Dallas.

- Det gikk opp for meg at det var første gang på 14 år at jeg gikk tur i et nabolag, sa Bush, ifølge Roswell Daily Record.

Mot normalt
Det var også første gang Barney fikk luftet seg i et vanlig boligstrøk, og Bush måtte stoppe opp da hunden gjorde sitt fornødne inne på naboens eiendom.

- Og der sto jeg, USAs tidligere president, med en bæsjepose i hånda. Livet er i ferd med å vende tilbake til det normale, konstaterte Bush.

Han innrømmet også at han følte lettelse over ikke lenger å bære byrdene med å være president.

- Jeg har ikke lenger den store ansvarsfølelsen jeg hadde da jeg var i Det hvite hus. Og for å være helt ærlig, det er ganske befriende, sa Bush, til elevene som ga han stående applaus.

Bush, som forlot makten som en av de mest upopulære amerikanske presidentene gjennom tidende, nektet å gi intervjuer både før og etter talen. TV-kameraer fikk heller ikke lov til å overvære seansen.

Ifølge Bushs rådgivere er dette i tråd med Bushs ønsker om å holde en lav profil, og ikke stjele oppmerksomheten fra hans etterfølger.

Cheney-Obama-duell
Og mens Bush i går talte til skoleelever, duellerte Barack Obama mot sin fremste kritiker, Dick Cheney.

Cheney har de siste ukene kjørt en voldsom offensiv mot Obamas sikkerhetspolitikk og håndtering av det betente Guantanamo-spørsmålet.

Cheney har opptrådt som en varm forsvarer av de tøffe avhørsmetodene som ble innført under Bush-eraen, og han mener Obamas planer om å stenge fangeleiren på Cuba og bringe terrorfanger til USA er en trussel mot landets sikkerhet.

I går kom Obama med tilsvar. I talen fra National Archives sa Obama at USA ikke hadde ivaretatt prinsippene om rettssikkerhet og frihet som ligger i den amerikanske grunnloven.

- Vi mistet retningen, sa presidenten.

Bare minutter etter og ikke langt unna gikk Cheney på talerstolen hos den konservative tankesmien American Enterprise Institute.

- I kampen mot terrorisme er det ikke noen middelvei, og tiltak som er halvveis gjør at man er halvveis ubeskyttet, sa Cheney.

Ekstraordinære
Avisa The Washington Post karakteriserer begge talene som «ekstraordinære», og mener gårsdagens duell var «debatten om nasjonal sikkerhet som det aldri ble noe av under presidentvalgkampen».

Noe av det første Obama gjorde da han ble president var å forby waterboarding eller simulert drukning som avhørsmetode. Obama har imidlertid i den senere tid snudd i spørsmålet om offentliggjøring av bilder som viser fangemishandling. Han har også gått inn for å fortsette praksisen med de omstridte militærdomstolene på Guantanamo.

Obamas Guantánamo-plan fikk også et tilbakeslag, da Senatet nylig sa nei til presidentens plan om å stenge fengselet. Med 90 mot seks stemmer avviste de hans ønske om 80 millioner dollar som skulle finansiere prosjektet.

BET FRA SEG: Den skotske terrieren Barney sa klart ifra hva han mente om at Reuters-journalist Jon Decker skulle klappe ham. Foto: REUTERS/Handout/SCANPIX
BET FRA SEG: Den skotske terrieren Barney sa klart ifra hva han mente om at Reuters-journalist Jon Decker skulle klappe ham. Foto: REUTERS/Handout/SCANPIX Vis mer