Og der var han ekskludert

Rødt-medlemmet som mener Stalin var en stor teoretiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Det er problemer innad i Høyre,» sang Black Debbath i 1999.

Og selv om det har vært litt rot rundt Erna Solberg og hva hun eventuelt måtte mene om Siv Jensen som statsministerkandidat i dag, så har det vært litt større problemer innad i partiet Rødt i det siste.

Det har dreid seg om den lille marxist-leninistiske gruppa Tjen Folket, som blant annet synes Stalin var en stor teoretiker.

Dagbladet.no\'s Magasinet på nett omtalte bråket tidligere i dag, etter at ni medlemmer i Bergens-laget av Rødt har meldt seg ut, og debatten har rast i avisa Klassekampen den siste tida.

Tjen Folkets talsmann Henrik Ormåsen (34) er nå blitt varslet om at han blir ekskludert fra Rødt.

- Han er foreslått ekskludert av et enstemmig arbeidsutvalg. Det vil formelt bli behandlet på landsstyremøtet i mai, sier Rødt-leder Torstein Dahle til Dagbladet.no.

Tjen Folket har lagt ut hele meldingen på sine egne hjemmesider, under overskriften «Ingen plass for kommunister i Rødt?».

Ormåsen stiller til nettprat på Dagbladet.no i morgen. Da nettpraten ble avtalt, var han fortsatt Rødt-medlem.

EKSKLUDERER ORMÅSEN: Torstein Dahle, leder i Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
EKSKLUDERER ORMÅSEN: Torstein Dahle, leder i Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

- Vi mener det er helt klart at han utad angriper den politiske plattformen partiet står på. Partiet er åpent for medlemskap, men han har aktivt skadet partiet sterkt og sådd tvil om hva det står for, sier Dahle.

Henrik Ormåsen mener på sin side at eksklusjonen er politisk motivert.

- Tjen Folket har ikke angrepet Rødt politisk, vi har argumentert for vårt syn som maoister. Rødt stammer fra AKP, som har maoistiske røtter, og eksklusjonen tyder på at det ikke lenger er plass til maoister i partiet, sier Ormåsen til Dagbladet.no.

Torstein Dahle avviser at det er årsaken.

- Begrepet «maoist» har et mangfoldig innhold, og det er ikke dekning for å tolke vårt eksklusjonsvarsel på den måten. Vi forholder oss til det han helt konkret har gått ut med. Han har omtalt Rødt som et dårlig parti, og det er egentlig ubegripelig at han ikke har meldt seg ut selv, sier han.

I artikkelen som Dagbladet.no publiserte tidligere i dag, står det blant annet: «Ormåsen sa videre i Klassekampen at moderpartiet Rødt er et sosialdemokratisk parti.»

Ormåsen mener det er unøyaktig framstilt.

- Det jeg har sagt, er at partiet har lagt seg på en sentralistisk linje som fører til at partiet blir sosialdemokratisk. Eksklusjonen av meg viser også at de tar et langt skritt vekk fra kommunismen og mot sosialdemokratiet, sier han.

Og der var han ekskludert
EKSKLUDERES: Henrik Ormåsen i Tjen Folket.