Og DER var hullet som ga 500 elever skolefri

Lekkasje i fjernvarmerør senket temperaturen i skolerommet til 10 grader. Til helgen er det meldt 16 minus - ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lekkasje i et vannrør, som trente mannskaper har brukt nærmere et døgn på å finne, har gitt flere tusen mennesker i Oslo en kjølig forsmak på vinteren og innetemperaturer på 10 pluss og lavere.

Og det på en av de aller første vinterdagene der gradestokken såvidt har krøpet under null.

Til helgen kan det bli ned til 16 kuldegrader i Oslo-området. Utendørs.

Her kan du sjekke vær- og temperaturutsikter for hele landet - og resten av verden.

Donald og utejakke På Bjørndal skole ble alle de 531 elevene sendt hjem like etter at de kom klokka 08.15 i morges. Med unntak av to elever som sitter på rektors kontor og leser Donald med ytterklærne på fordi foreldrene ikke er hjemme.

- Da jeg kom her i morges ved 07.30-tiden var det mellom 11 og 13 grader i klasserommene mot normalt mellom 20 og 22 pluss.

 JAKKENE PÅ:  Verneombud Esme Knagenhjem og rektor Marina Badendyck (til høyre)  på Bjørndal skole måtte sende alle 500 elevene hjem etter en feil i fjernvarmeanlegget. Temperaturen i klasserommene var 10 grader og synkende da Dagbladet besøkte skolen ved 11.30-tiden i formiddag. FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
JAKKENE PÅ: Verneombud Esme Knagenhjem og rektor Marina Badendyck (til høyre) på Bjørndal skole måtte sende alle 500 elevene hjem etter en feil i fjernvarmeanlegget. Temperaturen i klasserommene var 10 grader og synkende da Dagbladet besøkte skolen ved 11.30-tiden i formiddag. FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer

- Og Hafslund kunne heller ikke fortelle når det ville komme noen varme tilbake. Så vi hadde ikke noe annet valg enn å sende elevene hjem, sier rektor Marina Badendyck til Dagbladet.

Så vidt hun vet har ikke noe sånt skjedd i skolens 25 år lange historie.

- Nå er romtemperaturen på vei under 10 pluss, sier rektor ved 11.30-tiden i formiddag.

Hun har sine tanker om raske konsekvenser av en «liten» vannlekkasje, men overlater til energileverandøren Hafslund selv å konkludere.

Fjernvarme utgjør nå om lag 25 prosent av varmeleveransene fra energigiganten Hafslund. Om lag 45 000 boliger og mer enn 900 næringsbygg baserer nå sine innetemperatur på varmt vann i Hafslunds fjernvarmenett.

Og DER var hullet som ga 500 elever skolefri

- Det var onsdag ettermiddag at våre kontrollører oppdaget at det var lite vann i ledningsnettet. Indikasjonene i våre målesystemer pekte tidlig mot en lekkasje innenfor en strekning på seks kilometer i Bjørndal-området, og våre mannskaper har vært ute på feilsøking i hele natt. Vi tror lekkasjen er funnet nå i formiddag, og i så fall skal varmeproduksjonen være i orden i gjen i løpet av noen få timer, sier informasjonssjef Truls Jemtland i Hafslund til Dagbladet. 

- Betryggende ? - Synes dere det er betryggende nå ved inngangen til vintersesongen at det går så lang tid før dere finner en slik lekkasje ?

- Det er noe vi får drøfte i etterkant, men nå er vi opptatt av å rette feilen. Det er lenge siden noe slikt har skjedd i vårt fjernevarmenett, sier informasjonssjefen.

Hafslund anbefaler nå på sine hjemmesider at fjernvarmekundene skaffer seg alternative varmekilder.

Hafslunds fjernvarmerør har en diameter på 40 centimeter.

 TOM SKOLE:  Bjørndal skole er tom i dag etter at fjernvarmen uteble og temperaturen i klasserommene sank under 10 grader. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET.
TOM SKOLE: Bjørndal skole er tom i dag etter at fjernvarmen uteble og temperaturen i klasserommene sank under 10 grader. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET. Vis mer