...og det kan gi lavere avgifter også i Norge

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland vil vurdere å sette ned alkoholavgiften dersom nordmenn reiser i strie strømmer til det nye polet i Strömstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun beklager at svenskene starter lørdagsåpent vinmonopol, og frykter at det vil trekke flere nordmenn til Strömstad når alkoholprisene synker i nabolandet.

- Ja, jeg er redd for det. Da Sverige stengte polet på lørdager, ble det en betraktelig nedgang i bråk i hjemmene. Jeg synes det er synd at de åpner det igjen, sier lederen av Kristelig Folkeparti.

Hun vil nå se an hvordan halv matmoms her hjemme vil slå ut på svenskehandelen. Men lederen for partiet som tradisjonelt har hatt en svært restriktiv holdning i alkoholpolitikken, åpner altså for å senke avgiftene dersom svenskehandelen tar av.

- Det må vi vurdere dersom det skjer. Vi vil følge med på situasjonen. Et virkemiddel er å sette ned avgiftene, sier Svarstad Haugland.

- Kan det bli aktuelt å sette ned avgiftene slik at vi kommer på svensk prisnivå?

- Nei, for da får vi så høyt alkoholforbruk. Men en kan sette ned slik at det demper handelen, sier KrF-lederen.

- Hvilke alkoholtyper er det aktuelt å sette ned?

- Det må vi se i forhold til hvor de største forskjellene er, sier KrF-lederen.

- Sprit viktigst

Ap's avgiftspolitiske talsmann, Erik Dalheim, er ikke i tvil om hvor han mener det bør kuttes. Han vil halvere forskjellen i avgifter på brennevin mellom Norge og Sverige.

- For en 0,7 liter flaske med 40 prosent brennevin, ligger vi 70 kroner høyere enn Sverige i dag, sier Dalheim, som understreker at kutt vil være en måte å komme den illegale spritomsetningen til livs på.

- Grensen nådd

Høyres Kristin Krohn Devold mener at situasjonen i Sverige må føre til kutt her hjemme. Hun håper nå å få Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti med på avgiftskutt på minst ti prosent.

- Det går ikke an å argumentere alkoholpolitisk for å ikke sette ned alkoholavgiften lenger. Vi har nådd smertegrensen for hvor stor forskjell det kan være mellom Norge og Sverige, sier Krohn Devold.