...og dette kan bli Høyre-regjeringen

Meningsmålingene tyder på at det går mot en ren Høyre-regjering. Dermed er det trolig duket for et oppsiktsvekkende comeback for Kaci Kullmann Five - som utenriksminister i statsminister Jan Petersens regjering. Dagbladet har besatt de viktigste ministerpostene i en ren Høyre-regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti blir en lilleputt og vil trolig takke nei til en samarbeidsregjering fullstendig dominert av et Høyre som kan bli opp mot tre ganger så stort.

Men Kjell Magne Bondevik kan få et solid plaster på såret: Han kan bli stortingspresident, og dermed avslutte karrieren med en stilling som gir ham det eneste politiske trofeet han mangler i samlingen.

En Høyre-regjering vil få et overveldende flertallsgrunnlag med støtte fra Frp og KrF.

Statsminister

Jan Petersen (54), Akershus

Selvskreven, selv om han helt personlig sikkert ville foretrukket å sysle med sin store interesse, utenrikspolitikken - slik han hadde lagt opp til i en eventuell H-KrF-regjering med Bondevik som statsminister. Petersen er nå fullstendig suveren som partiets frontfigur, og ingen får lov til å ytre seg om sentrale spørsmål uten hans godkjennelse. Det fikk Inge Lønning føle nylig, da han antydet - ja, nettopp - en ren Høyre-regjering etter valget.

Finansminister

Per-Kristian Foss (50), Oslo

Den nest viktigste ministerposten går til Foss, som ingen kan komme utenom - dersom han vil. Alternativet er at han blir parlamentarisk leder i Stortinget, fordi Høyre har flere solide kandidater i tillegg til Foss: tidligere finansminister og nåværende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Arne Skauge, stortingsrepresentantene Børge Brende og Erna Solberg og tidligere finansbyråd i Oslo, Heidi Larssen. Men Foss har vært på Stortinget i over 20 år, han har ledet finanskomiteen og har alle kvalifikasjoner som trengs for å fylle denne nøkkelstillingen.

Utenriksminister

Kaci Kullmann Five (50), Akershus

Etter fem år som Høyre-leder overlot hun roret til Jan Petersen i 1996 og har vært ute av den sentrale politikken siden 97. Er nå Kjell Inge Røkkes konserndirektør i Aker RGI, og styreleder for Eksportrådet - hvor hun ikke har overbevist helt.

Men hun er en selvskreven kandidat og nyter stor tillit i partiet. Kaci kom inn på Stortinget i 1981, fra 1985 til hun gikk ut av Stortinget i 1997 var hun medlem av utenrikskomiteen. Hun var handelsminister i Syse-regjeringen i 1989- 90.

Kirke-, utdannings- og forskningsminister

Inge Lønning (63), Oslo

Det eneste som kan hindre Høyres skolepolitiske talsmann i å krone sin politiske karriere med denne for partiet så viktige posten, er hans tilhørighet til Oslo: Derfra kommer de fleste toppkandidatene til en ny regjering.

Olje- og energiminister

Jan Tore Sanner (35), Akershus

Dette departementet vil Høyre ha, og partiets saksordfører er vel ikke til å unngå... hvis han da ikke må vike fordi det blir for mange fra Akershus i regjeringskollegiet.

Justisminister

Kristin Krohn Devold (39), Oslo

Markant og til tider omstridt kriminalpolitiker, med en solid plattform i partiet. Åtte års erfaring fra Stortinget, de siste fire som leder av justiskomiteen.

Kommunal- og regionalminister

Anne Kathrine Slungård (37), Sør-Trøndelag

Den populære trondheimsordføreren er en sterk kandidat, men får sterk konkurranse av Kristin Clemet og allsidige Erna Solberg som er aktuell for flere statsrådsposter i en ren Høyre-regjering. I Kommunaldepartementet vil de få ansvaret for Høyres storstilte satsing på å konkurranseutsette offentlig sektor.

Nærings- og handelsminister

Kristin Clemet (44), Oslo

NHO-direktør Clemet har erfaring som arbeids- og administrasjonsminister fra Syse-regjeringen, og må nok fristes med et «tungt» departement. Også Høyres Ansgar Gabrielsen er kandidat, en solid politiker fra Sørlandet som nå sitter i næringskomiteen.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Erna Solberg (40), Hordaland

Fornyelse av offentlig sektor er viktig for Høyre, og den meget erfarne og allsidige Solberg får jobben med å videreføre Jørgen Kosmos arbeid for å skape moderne kommunale- og statlige tjenester.

Parlamentarisk leder

Børge Brende (35), Sør-Trøndelag

Når a-laget forsvinner fra Stortinget for å ta kremjobbene i regjeringskvartalet, må noen av partiets toppolitikere bli igjen for å ivareta partiets interesser på Stortinget. Børge Brende er en aktuell kandidat som parlamentarisk leder. En annen politiker som nyter tillit i partiet er Kristin Krohn Devold.