...og dette mener de andre ordførerne

Tjøme-ordfører Roar Tandbergs forslag om å få prosenter av hyttefolkets skatt, høster applaus i andre hyttekommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdal kommune, ordfører John Egil Holden:

- Hyttefolket tilbringer stadig mer tid i fritidsboligen, sier Holden. Kommunen har gjort en undersøkelse blant sine 1800 hytteeierne, som viser at de gjennomsnittlig tilbringer 51 døgn på hytta i løpet av året. De faste campingturistene tilbringer 43 døgn i året i Oppdal.

- Det gjør at vi må beregne 1500 turister inn i kommunens årlige tjenestetilbud. Flere har nå fritidshus med vann, kloakk og garasje. Enkelte bor der store deler av året, og jobber derfra. Det er rimelig at vi får igjen for de utleggene vi har med hyttefolket, sier Holden.

Hamarøy kommune, ordfører May Valle:

- På Hamarøy har vi 800 hytter, og det nesten like mange som antall fastboende. Derfor er det ikke urimelig om vi finner løsninger hvor hyttekommunene kan skatteinntekter fra hytteeierne, sier Valle. Hun presiserer at hun ikke ønsker at hytteeierne skal betale mer skatt enn de gjør nå.

- Det er fordelingen mellom hjemkommunen og hyttekommunen det er rimelig å justere, sier Valle.

Nord-Aurdal kommune, ordfører Ola N. Døvre:

- Jeg støtter forslaget om fullt ut. Vi har forpliktelser overfor hyttegjestene. Blant annet må vi ha økt beredskap for helse og omsorg, uten å få økonomisk kompensasjon for det. Det er urimelig, sier Døvre. I seks kommuner i Valdres, er det tilsammen 13 000 hytter.

- Flere bor på hytta i lengre perioder. Derfor kan kravet om gratis hjemmehjelpstjenester bety mye for små kommuner som oss, sier Døvre.

Øyer kommune, ordfører Ole Hageløkken:

- På en eller annen måte må vi få en utjevning av skatten mellom kommunen folk bor i og den de har hytte i. Folk bruker mye mer tid på hytta enn før, og vi plikter å stille opp for dem. Vi har 1200 hytter, og det er særlig helsetjenesten vår som merker presset, for eksempel etter beinbrudd i alpinbakken.

Lillesand kommune, ordfører Odd Steindal:

- Jeg er redd utspillet fra Tjømeordføreren kan bli vanskelig å gjennomføre. Vi ønsker i stedet å innføre eiendomsskatt for alle eiendommer i kommunen, også for alle våre 1700 hytter, sier Steindal. Innbyggertallet i Sørlandskommunen tredobles om sommeren.

Ringebu kommune, ordfører Anders A. Fretheim:

- Vi har 3000 hytter her i kommunene, og gjestene der har rett til alle kommunale tjenester her, unntatt sykehjemsplass. Flere søker om å gjøre hyttene til permanente boliger. Faktisk er det full boligstandard på mange av hyttene på Kvitfell og Venabygdsfjellet. Jeg er opptatt av at de kostnadene som dette påfører kommunene dekkes inn.