...og endelig tjener vi mer på oljen

Norge tjener penger på olje igjen. Etter noen mistrøstige uker ble nordsjøolje i går omsatt for over 12 dollar fatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Opec-landene blir enige om å kutte ytterligere i sin oljeproduksjon når de møtes i mars, kan prisen stige enda to- tre dollar fatet.

Råolje av Brent-kvalitet for levering i februar ble i går formiddag omsatt for 12,10 dollar fatet på den internasjonale oljebørsen i London.

- Dersom Opec-landene blir enige om nye produksjonskutt på mer enn én million fat per dag, er det ikke usannsynlig at vi kan komme opp i en gjennomsnittspris på godt og vel 14 dollar fatet, sier sjefen for oljesalget i Saga Petroleum, Arnstein Wigestrand til Dagbladet. Dersom Opec mot formodning ikke får til produksjonskutt når organisasjonen møtes i mars, kan derimot gjennomsnittsprisen for 1999 bli liggende på 11 til 12 dollar fatet, mener han.

Oljeanalytikere i USA, som i dominerende grad legger vekt på interne amerikanske forhold, bidrar til prisøkningen på grunn av kaldværet på USAs østkyst den siste tiden. I tillegg bommet de samme analytikerne på størrelsen på oljelagrene ved årsslutt. Da det ble kjent at det var solgt langt mer råolje enn forventet, gikk oljeprisene opp i forrige uke.

- Varer kuldeperioden i USA i fire uker til, vil det kunne gi en noe høyere oljepris, sier Wigestrand til Dagbladet.