...og her pugger elevene på gangen

TROMSØ (Dagbladet): Dette er skolehverdagen for ungene på Ervik skole i Harstad: Sju klasser må dele fire klasserom, derfor må deler av undervisningen flyttes ut på gangen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den ene sida av den lange korridoren henger ytterjakkene. Tavla henger på gangveggen. Det er rammen rundt dagens mattetime for sjetteklassingene ved Ervik skole.

- Det er synd og skam at barna, landets viktigste nasjonalformue, tilbys noe sånt. Jeg er skremt og frustert, barna fortjener så mye bedre, sier rektor Eivind B. Leirvik.
Han er aldeles oppgitt over trangboddheten på barneskolen. Alt ble forandret da seksåringene gjorde sin innmarsj i høst. Politikerne løftet ikke en finger for å legge forholdene til rette. Skolen var totalt uforberedt.

- Jeg må rose både de ansatte og ungene for kreativitet og tålmodigheten. Her må vi vise oppfinnsomhet for at hjulene skal gå rundt på et vis, sier Leirvik til Dagbladet.

Sløyd og matte

Ikke nok med at deler av undervisningen skjer i en korridor - rektoren kan redegjøre for en sjokkerende dårlig skolehverdag:

  • Skolen har ikke ventilasjonsanlegg. Lufta er tjukk som graut og må skiftes ut ved å åpne vinduene, også midtvinters.
  • Sløydsalen er delt med en skillevegg. På den ene sida snekres det, på den andre sida undervises det i matematikk og norsk.
  • Skolens eneste grupperom er det faste tilholdsstedet for en spesialelev. I tillegg fungerer rommet som kontor for Skolefritidsordningen (SFO) og arbeidsplass for en lærer.
  • 18 lærere deler et arbeidsrom på 20 mæ+2å.
  • Et knøttlite lagerrom fungerer som klasserom for sjetteklassingene.
  • Et større klasserom kan ikke benyttes fordi betonggulvet er sprukket.
  • Toalett- og garderobeforholdene er ulovlige.
  • Ungene får ikke benytte datamaskinene. Det finnes ingen steder å plassere dem.

Forfall

- Denne skolen har 89 elever. Ikke en eneste av dem får en undervisning som tilfredsstiller dagens krav. Dersom ikke ansvarlige politikere griper inn og satser mer på barna i dette landet, vil vi sakke akterut som utdanningsnasjon, mener Leirvik.

Den erfarne rektoren mener skoletilbudet for de minste var atskillig bedre for dem som vokste opp i 60- og 70-åra.

- Det hjelper ikke at Norge er blitt ufattelig mye rikere. Vi pumper olje opp av havet i et rasende tempo, men ser oss ikke råd til å gi barna en god start i livet, sukker han.
I desember møtes Harstad kommunestyre til budsjettmøte. Skolesjefen vil utbedre skolen for 11,4 millioner kroner, men så langt tyder ingenting på at politikerne vil bevilge ei eneste krone. Nå vurderer foreldre og ansatte aksjoner i forkant av budsjettmøtet.

<B>PEDAGOGISK KRISE:</B> I denne korridoren har sjetteklassingene på Ervik skole undervisning. Ingen god situasjon for lærer Liv Jenssen og elevene.