Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...og i morgen får vi sentralbanksjefens råd

Finans-Norge venter i spenning på hvilken resept vår nye sentralbanksjef, Svein Gjedrem, skriver ut når han holder sin årstale i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomer Dagbladet har snakket med, mener sentralbanksjef Svein Gjedrem i sin årstale bør presisere sin forståelse av valutaforskriften og også understreke betydningen av solidaritets-avtalen: Moderate lønnsoppgjør, stram finanspolitikk og stabil kronekurs.

Administrerende direktør Arne Skauge i Den norske Bankforening tror Gjedrem vil presisere at selv om vi får kronekursen tilbake til ønsket leie og renta enda noe lavere, så fjerner ikke det ansvaret for fortsatt å føre en finanspolitikk som sikrer konkurranseevnen.

Hvis oljeprisen forblir lav framover, frykter sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) at det i år 2001 vil forsvinne langt flere arbeidsplasser i oljerelatert næringsliv enn de kuttene oljeselskapene nå foretar. Steig mener vi må ta innover oss og trekke lærdom av hva han kaller «utskeielsene i 1998» i form av kraftige lønnstillegg og en faretruende prisutvikling.

Administrerende direktør Einar Forsbak i Sparebankforeningen regner med at vi får en analytisk tale hvor Gjedrem vil forklare sammenhengene i norsk økonomi, men ikke gi klare instrukser med løftet pekefinger.

- Den vanskelige balansegangen nå framover består i ikke å redusere renta for raskt av hensyn til behovet for ytterligere nedkjøling og på den annen side ikke vente for lenge med ytterligere rentenedsettelse for å unngå å forsterke nedturen i norsk økonomi, sier Forsbak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media