...og lærer'n vil ha respekt

-Skolen må bli mer som i gamle dager, sier Carl I. Hagen. På skolemuseet på Jansløkka skole i Asker fikk han prøve seg som lærer for fire 11-12-åringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skolepolitikk seiler opp til å bli et av de heteste temaene under kommune-valgkampen.

-Ganske streng i grunnen, mente elevene, og var glade for ikke å ha Hagen som fast lærer.

Mer disiplin, færre lærere, mer kateterundervisning og karakterer fra 4. klasse: Det er noe av Carl I. Hagens oppskrift for en bedre skole.

-Elevene må lære seg respekt for læreren og ikke snakke til henne som en venninne, slår Hagen fast.

Forundret

Dagbladet inviterte Hagen inn i skolemuseet på Jansløkka skole i Asker for å lære fire 11-12-åringer om skikk og bruk. Og med Hagen bak kateteret, var det formelle former som rådet.

-Jeg er forundret over den uformelle tonen lærere har overfor sine elever, sier Frp-høvdingen.

-Dagens lærere kommer inn i klasserommet og presenterer seg ved fornavn, og sier at «vi skal nok bli gode venner». Så blir de forbauset når det blir problemer med ro og orden. Slik bør det ikke være. Læreren skal gi instrukser, undervise, forklare og holde en viss avstand, framholder Hagen.

Selv viste han seg å være en streng og myndig, men vennlig og oppmerksom lærer for Johan B. Evensberget, Henrik S. Tangen, Anna Linn Langberg og Anne Ingebjørg Backer.

Bråk

Johan på 12 år er enig i at det er viktig med ro og orden i klassen. Men han mener heller de burde hatt flere lærere i klasserommet, slik at de hadde hatt bedre tid til å hjelpe alle.

-Det blir masse bråk av at vi må vente på å få hjelp fra læreren, mener Johan.
Hagen sier:

-Det kan ikke være en fornuftig ressursutnyttelse med to lærere i alle klasserom med over 18 elever. Alle har ikke godkjent utdanning engang. Bruk heller penger på å lønne dem bedre, på bedre bøker og utstyr, og på oppussing av skolebygningene.

En av Hagens andre oppskrifter på en bedre skole er å gi mer tid til dem han kaller lærevillige og som er interessert i å lære.

-Dagens enhetsskole som skal integrere alle elevene i skolen, gjør at de lærevillige ikke får nok oppfølging, påpeker han.

<B>DISIPLIN:</B> Dagbladet lot Carl I. Hagen teste ut sin gammeldagse skole på elever ved Jansløkka i Asker.