Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Og nå er det Kristians tur

LONDON (Dagbladet): Nå er det Kristian Siems tur til å styre Kværner-skuta. I går var han på plass i hovedkontoret i London. Dagbladet møtte Siem i hjertet av city.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVÆRNER HOUSE i går. Kjell Almskog kommer ut svingdøra på hovedkontoret. Han møter heldigvis ikke seg selv der, og han er ti minutter for seint ute til å gå på Kværners nye toppsjef, Kristian Siem. Mannen som i hvert fall inntil videre er ansatt av styret for nettopp å styre Kværner. Med blant annet russiske dollar.

- Jeg skal ha møte med Almskog seinere i dag. Jeg trenger hans hjelp, sier Siem spøkefullt til Dagbladet. Almskog setter seg inn i en mørkeblå Mercedes.

På vei til «ett av mange møter». Kjell har liten tid, men forklarer at dette ikke er noen vemodig dag, verken for ham eller Kværner. - Nå er det go, go, go.

SIEM KOMMER: Noen vil si til et synkende skip, andre at Norges stolthet er en tanker uten styring, nå med en rik firebarnsfar bak roret. Vokst opp på to gode adresser i Oslo.

- Vinderen og Ris, sier Siem, som har millioner av erfaringer. Blant annet som bedriftsleder for 6000 ansatte i Norwegian Cruiseline.

Nå skal han være øverste ledestjerne for 35000 mennesker i et selskap, karakterisert av Financial Times som «...the James Bond of engineering». Med høy sigarføring av toppene. Er Siem en ny Goldfinger?

- Vel, for det første vil jeg si at Almskog har gått i bresjen for en meget nøktern stil her på huset, og det tror jeg har vært veldig positivt, og den holdning vil jeg føre videre.

- Men bygger denne analysen da på det Erik Tønseth holdt på med da?

- Jeg var verken i styret eller aksjonær i Tønseths tid. Jeg vil derfor begrense meg til å si hva som er vår holdning framover. Men det er helt rett, at med 35 000 ansatte skal vi lede forfra. Vi må stå fram med en eksemplarisk stil, men hvorvidt man røyker sigarer eller ei, synes jeg er uvesentlig.

SIEM BLIR FORKLART at begrepet høy sigarføring nok var ment som en metafor.

- Metafor, ja. Det er helt klar at det å drive industri får man ikke til uten at man har en nøkternhet utover det vanlige. I industri er det små marginer, og man greier ikke å få den bunnlinjen som man ønsker for å få finansielle frihet, uten at man er nøktern, sier Siem, som er bosatt i London, rett ved Kværners International Headquarters, som om en stund skal flyttes til Norge.

For to år siden handlet Siem en prakteiendom i Oxfordshire utenfor London. Ashton Hall ble i sin tid kjøpt av Kværner, og Erik Tønseth, for nærmere 100 millioner norske kroner. Her skulle toppene kose seg med egen golfbane og gjøre lukrative avtaler.

- Er det nøkternhet å kjøpe dette stedet?

- Vel, det er litt pussig det der. At jeg for over to år siden ble enig med Kværner om denne avtalen om dette huset, men det er en forskjell på at jeg som privatperson eier en slik eiendom, og at bedriften gjør det.

- Kjøpte du stedet for å dyrke din golf?

- Nei, golf tar for lang tid. Banen er nedlagt, der går det nå sauer.

- Fårikål med andre ord?

- Ja, det blir det.

- Mange strever veldig med å fatte den voldsomme fallskjermkulturen; hvor stor er din skjerm?

- Min situasjon er at det er ingen fallskjerm for meg. Jeg har sagt til styreformannen at jeg aksepterer den lønna jeg blir tilbudt.

- Hva blir din lønn?

- Jeg venter på svar, men det kommer ikke til å bli avgjørende. Jeg har foreslått at den avtalen er tilgjengelig for offentligheten.

KRISTIAN SIEM ER SØNN av tidligere generaldirektør ved Akers Mekaniske Verksted, Ole Martin Siem.

- Far var jo veldig opptatt av mulighetene for Norge som lå innenfor olje- og gassiden. Han mente tidlig på 60-tallet at det var olje i Nordsjøen. Han gjorde et veddemål med sine venner om det. Veddemålet var ei kasse whisky.

- Jeg husker godt da whiskykassene kom. Jeg fikk derfor under oppveksten et forhold til oljenæringen, og kom inn tidlig i den industrien, sier Siem, som har bodd i England i 20 år. Han er engelsk gift, og tidligere spilte han tennis.

- Toppsjefen ser fortsatt ut til å holde seg i form, hvordan?

- Jeg går turer, både her i parkene i London og de gangene jeg er i Oxfordshire. Og så prøver jeg alltid å få med meg en tur i Nordmarka når jeg er hjemme i Norge, sier Siem. Far til fire i alderen 17, 15, 13 og 9 år. Alle sammen instrumentale.

- Vi har veldig mye musikk hjemme ettersom alle barna spiller. Vi har en fiolinist, en cellist, en pianist og en gitarist.

- Og din kone, i full jobb også?

- Hun jobber mer enn full tid med fire barn, og det gir gode resultater, sier Siem.

- Til slutt - hva står en Kværner-aksje i akkurat nå?

- Nei, det må du nok undersøke.

Hele Norges coronakart