Og nå går renta opp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finansminister Per-Kristian Foss var lynkjapt ute i går med å legge skylda for Norges Banks renteøkning på det han kaller «et dyrt lønnsoppgjør». Fra den andre siden var Jens Stoltenberg like rask med å legge skylda på regjeringens omfattende skattelettelser, som Stoltenberg mener er uansvarlige. Ettersom renteøkningen blant annet er en inndragning av kjøpekraft, har begge noe rett. Men det er selvsagt feil at det bare er den inntektsøkningen man selv ikke liker, som har skylda. Den gang da finansministeren hadde en hånd, delvis skjult, med i styringen av renta, måtte politikerne avstå fra slike forenklete og politiserte forklaringer.
  • Det er for lengst offisielt at Norges Bank styrer rentepolitikken etter et inflasjonsmål. Begrunnelsen banken gir for gårsdagens beslutning om å sette renta opp med et halvt prosentpoeng og varsle ny oppgang til høsten, er at beregningen viser en inflasjon i de neste 24 måneder på mer enn 2,5 prosent. Finansmarkedene er glade for denne beslutningen, mens eksportindustrien fortviler fordi renteoppgangen styrker krona og svekker eksporten. Den samlede effekten av lønnsoppgjørene og den sterke krona blir tap av arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor. Denne prisen er Svein Gjedrem og hans styre i Norges Bank villige til å ta. Vår bekymring er at vedtaket i går øker tempoet i avviklingen av Produksjons-Norge og gjør nasjonen mer avhengig av skatte- og avgiftsinntektene fra oljevirksomheten.
  • Oppgangen nå og til høsten øker kostnadene ved å ha stor gjeld. Fratrukket skattevirkningen betyr vedtaket en merkostnad på 300 kroner i måneden for et lån på en million. Vi har sympati for dem med så stram økonomi at dette blir tua som velter lasset.
  • Norges Bank legger fram sine vedtak som om de er naturgitte og de eneste forsvarlige. Slik er det naturligvis ikke. Vi ville ha foretrukket at banken hadde vektet faktorene noe annerledes, og av hensyn til norsk eksport hadde valgt å holde renta stabil også i denne runden.