Og nå: Resultater!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forrige uke ble preget av regjeringens mildt sagt uvanlige bestrebelser for å få flertall for sitt forslag til statsbudsjett. Ei uke før Stortinget skal vedta finansinnstillingen, og dermed neste års økonomiske rammer, vet vi verken om det blir flertall for budsjettet eller om regjeringen blir sittende. Budsjettkaoset ble avløst av meldingen om stans i politikernes planlagte togsatsing. Nasjonal transportplan, som trakk opp rammene for de nærmeste åras milliardsatsinger, er lagt på is.
  • Søndag kveld hadde politikerne fra de fire opposisjonspartiene pressekonferanse i Stortingets vandrehall for å fortelle befolkningen at den lovede maksprisreformen i barnehagesektoren blir utsatt med fem måneder. Det var lett for redaksjonene å finne fram uttalelser fra skeptiske foreldre som, da løftet ble gitt, ikke ville «tro det før de fikk se det». Løftet fra SV, Frp, Ap og Sp ble avgitt i juni og brutt før året var omme. I første omgang er det bare forskjøvet i tid, men likevel.
  • Som om ikke politikken er under nok press fra andre hold, driver nå Stortingets 165 representanter og regjeringsapparatet en ganske aktiv undergraving av folks skjøre tillit til systemet. Selvsagt finnes forklaringer på både budsjettsituasjon, manglende togsatsing og utsatt prisreduksjon for småbarnsforeldre. Men når demonstrasjon av manglende styring og løftebrudd kommer på stripe, er det å be om politikerforakt.
  • I tillegg til helgas trippelargument for ikke å stole på en politiker, nærmer vi oss kommunevalg. Det vil bli preget av nye valgløfter fra rikspolitikerne, men også av lav valgdeltakelse og frustrerte og oppgitte lokalpolitikere. De har ikke penger nok til å innfri de forventningene som rikspolitikerne skaper, og danner tverrpolitisk front mot Stortinget. Det er ikke lett å høre forskjell på en Høyre-ordfører og en SV-ordfører i disse dager. Det er trist å si det, men politikerne gir ris til egen bak. Til sjuende og sist er det likevel vi som får ris, når politikken taper og overlater arenaen til advokatene og markedet for dyre tilleggstjenester.