Og nå vil de jammen ha dagpenger også!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du skal stå tidlig opp om morgenen for å vite hva som er dagens fiendebilde. Ikke før har man unnagjort muslimer, så er det polakkenes tur. Men å stå tidlig opp om morgenen er jo en norsk dyd, ifølge Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, som dessuten har en uimotståelig definisjon av det norske hus – en tomt stor nok til «å pisse på hushjørnet uten å sjenere naboen».

Ingen av delene har strengt tatt noe med polakker å gjøre, selv om polske snekkere har bygget en del norske hushjørner de siste åra. En opera, mange kontorbygg, barnehager og utallige bad har det også blitt; bad som kanskje vaskes av polske kvinner. Svart. De siste er det følgelig ingen grunn til å bekymre seg over. Svarte vaskehjelper må tåle økonomiske nedgangstider slik de gjorde før velferdsstaten spente ut sitt sikkerhetsnett. Som best de kan.

Nei, det er arbeidere som har betalt skatt som plutselig gir grunn til en ny politisk uro. Polakker, rumenere, bulgarere, estlendere; ja, alle østeuropeere som de siste åra har flytt fritt over grensen og bygget og bygget. De var sist inn i høykonjunkturen og først ut da økonomien kollapset. Og nå vil de jammen ha dagpenger også.

Det bekymrer Lundteigen. Han vil stramme inn regelverket for østeuropeere. Men etter at han fikk betimelig kritikk fra både opposisjonen, LO og regjeringen, gikk det bare noen dager så var arbeidsminister Dag Terje Andersen også bekymret. Han vurderer å sende polakkene ut av systemet og hjem med håndpenger. Andersen er Lundteigen med et menneskelig ansikt.

Regjeringen mener selvfølgelig at deres forslag er anstendig og har ingenting med sosial dumping å gjøre. Men tanken bak er den samme som Lundteigens bekymring. Den skiller arbeidsmarkedet inn i et A- og B-lag, hvor gjestearbeiderne skal ut så snart de mister jobben. Til tross for at de har betalt skatt og opparbeidet seg rettigheter på lik linje med norske arbeidere, blir de framstilt som en belastning for statskassa. I regjeringens bakgrunnsnotat sies det rett ut at norske støtteordninger er så gode at arbeidsinnvandrere blir fristet til å bli selv uten jobb.

Men så enkelt er det jo ikke. Polakker og andre østeuropeere kom hit, fordi vi trengte dem. Den norske velstandsøkningen de seinere åra er dels bygget på deres arbeidskraft. Det var tider vi ikke kunne få nok av dem, og politikere snakket om behovet for økt arbeidsinnvandring. Til gjengjeld har mange østeuropeere etablert seg med familie her i landet. Det er ikke bare å pakke sammen og dra hjem når det ikke er bruk for dem lenger.

Midtøstens oljeøkonomier har i tiår vært skrekkeksempler på en kynisk bruk og kastholdning til gjestearbeidere. Ingen trodde oljeriket Norge skulle følge i deres fotspor. Men det er den veien vinden blåser i hele Europa. Nå uler den også rundt våre hushjørner.