...og noen få kvinner

- Jeg tar med meg alle store anledninger jeg kan, sier Rut Tellefsen (70), som for to uker siden ble ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er så få ritualer igjen mellom alt det trivielle vi har rundt oss, sier Tellefsen. Hun er den foreløpig siste i rekken av store skuespillere ved Nationaltheatret som mottar utmerkelsen.

- Det er gledelig og skremmende å få St. Olav. Men jeg er jo en hund etter nye opplevelser. Denne begivenheten har vært min hyggelige hemmelighet i flere måneder, forteller Tellefsen, som ikke er ukjent med heder.

Hun har bak seg både kritikerpris og Per Aabels ærespris. I tillegg til skuespillerevnene æres hun også som drivkraften bak Teater Ibsen på syttitallet. For tida flyr hun rundt som heks i «Reisen til julestjernen».

- For 20 år siden ville jeg ikke ha vært så opptatt av denne stasen, men nå synes jeg det bare er hyggelig. Jeg ser at ordensvesenet ikke er, hva er det svenskene sier, tidsenligt. Men nå kommer den i grevens tid for meg. Og du vet, Ibsen som var så gæren etter ordener, han mente at stykkene ble dobbelt så bra etter at han ble tildelt det ene etter det andre, sier Tellefsen.

Flere kvinner som har fått ordenen:

  • Kulturminister Ellen Horn
  • Høyesterettsdommer Liv Gjølstad
  • Skuespiller og regissør Liv Ullmann
  • Sanger Marit Isene
  • Billedkunstner Inger Sitter
FIKK ORDEN: Etter mange års innsats for norsk scenekunst fikk Rutb Tellefsen i forrige uke St. Olavs orden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer