Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

... og Norge blir Vest-Europas tax-free-øy

Sommeren 1999 blir Norge en ensom tax-free-øy i Vest-Europa. Den avgiftsfrie tobakk- og spritbonanzaen på flyplasser og ferjer kan fortsette med uforminsket styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondeviks alkoholproblem

Folkets hårfine nei til EU i 1995 var en milliardgave til fly- og ferjeselskaper som trafikkerer Norge, og reisemålet Norge får nok et eksklusivt fortrinn.

I forrige måned gjorde EUs skatte- og avgiftskommisær, Mario Monti, det helt klart at 30. juni 1999 er det definitivt slutt på tax-free-salg for reisende mellom EU-land.

Turistnæringen

En svenske som flyr 4000 kilometer til Kanariøyene får ikke handle tax-free-sprit på turen. Men tar han ferja fra Strømstad til Sandefjord kan han fylle sprit- og sigarettkvoten.

EU-kommisjonens nei til tax-free er en gave til den norske turistnæringen.
- Vi skal være forsiktige med å tro at tax-free alene vil skaffe oss flere turister. Men for skandinaver og kanskje helst svensker på helgetur, kan Norge bli fristende når tax-free-handel blir et lokkemiddel. Dessuten kan en tenke seg at svensker blir fristet til å ta charterturer og ferje fra Norge, sier førsteamanuensis Martin Rønningen ved reiselivesutdanningen på Høgskolen i Lillehammer.

Nye muligheter

De europeiske ferjerederne er blant dem som har arbeidet hardest mot et fortsatt tax-free-salg. Men norske redere behøver ikke bekymre seg.
- Dette gir nye muligheter for vår ferje mellom Oslo og Hirtshals, sier Stein Wettergreen, daglig leder i Stena Line Norge. Han håper at tax-free-salg om bord skal lokke svensker som ellers ville ha reist via Gøteborg. Men for Stena Line totalt er bortfallet av inntektene fra dette salget på andre strekninger betydelig.

På den nye hovedflyplassen skal sprit, tobakk, sjokolade og parfyme få god plass i avgangshallen.
- Tax-free-salget har økt med rundt 10 prosent årlig de seineste åra. Vi tror økningen fortsetter, og at vi beholder en viktig inntektskilde, sier Espen Ettre, direktør for marked og utvikling på Oslo lufthavn. Han er ikke det minste lei seg for at EU stopper tax-free-salget landene imellom. Det gjør bare den nye hovedflyplassen enda litt mer eksklusiv.

- Finansdepartementet har ikke noe arbeid i gang som tilsier en forandring av tax-free-salget, sier informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Finansdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!