...og på Sunnmøre sjarmerte Jens damene

Sjenerøse klemmer både til russejenter og eldre jenter. Det var varme og umiddelbar kontakt da Jens Stoltenberg møtte folket på sin første 1. mai som statsminister med sin altomfavnende hilsen: - God dag, Jens heter jeg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på nære nippet at sunnmøringene hadde fått oppleve den forsmedelse at han fløy over dem og i stedet landet i romsdalingenes og Bondeviks Molde. Men førerne av flyet med statsministeren skar seg resolutt gjennom den suppetjukke tåka over Vigra flyplass ved 10-tida i går formiddag og sørget for dagens første landing på sunnmørsk jord.

I klemmekø

Og da Stoltenberg fortalte sine tilhørere både i Skodje og i Ålesund hvor glad han var over å ha kommet nettopp dit i stedet for å ha havnet i Molde, ville begeistringen ingen ende ta. Jubelropene og klappsalvene var så kraftige at tåka lettet og sola skinte over Sunnmøre. Men det var før Stoltenberg skulle hjem, da kom tåka og hindret fly-trafikken.

I Skodje konkurrerte russejenter - noen hadde ligget ute halve natta på en benk ved festlokalet - om å få klemmer av statsministeren og autografen hans skrevet på klærne.

Litt mer sedat, men ikke mindre hjertelig, var velkomsten han fikk på veterantreffet i Ålesund Rådhus en time seinere. Der talte Stoltenberg stående på krakken til byens populære lokalhistoriker og kåsør, Harald Grytten, en ære som bare har vært et fåtall, inklusive Gro, forunt.

Dempet seg

Kritikken Jens Stoltenberg har reist mot grådige næringslivsledere de siste dagene, var mer nyansert i går. Han avviste at det inntektspolitiske samarbeidet i 90-åra har ført til at kapitalen har skodd seg på lønnstakernes bekostning:

- Fordelingen av bedriftenes overskudd mellom eiere og ansatte er den samme i dag som for ti år siden. At enkelte eiere har fått urimelige utbytter, må ikke få oss til å tro at alle eiere har fått det, sa statsministeren.